Σάββατο, 5 Ιουλίου 2014

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι μαζί με την κοινωνία υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 
5-7-2014


Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων.
Η πολιτική επιστράτευση, που χρησιμοποιείται για ακόμη μια φορά στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ (μετά τους εργαζόμενους στο Μετρό, τους ναυτεργάτες και τους καθηγητές), αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλο τρόπο επιβολής της βάρβαρης πολιτικής της.
Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό πλέον ενώ φοβάται την γενίκευση του αγώνα των εργαζομένων και της κοινωνίας για την υπεράσπιση της ΔΕΗ και αποτροπή παράδοσης της σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Η επιμονή της κυβέρνησης για διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και παράδοσης της σε ιδιωτικά συμφέροντα την οδηγεί σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας. 
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι μαζί με την κοινωνία υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται.
Οι κυβερνητικοί αυταρχικοί εκβιασμοί και οι τακτικές επιστράτευσης, με στόχο να καμφθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, θα βρουν απέναντί τους το «τείχος» των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και της αλληλεγγύης μας. 
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, κάθε κοινωνικό φορέα να αποκρούσουμε τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία, να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο ξεπουλήματος και διάλυσης της ΔΕΗ.
Ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ και των τοπικών κοινωνιών, η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και η συγκρότηση λαϊκού μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της μπορούν και πρέπει να γίνουν τα «απόρθητα τείχη» που θα ανακόψουν την πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ και θα οδηγήσει στην ανατροπή της μνημονιακής αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτική. 
Η συγκυβέρνηση της καταστροφής και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της σύγκρουσης που καλλιεργεί.  

Το  Γραφείο Τύπου

Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

Χαρίζουν στους ιδιώτες δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας οδηγώντας τη ΔΕΗ στη διάλυση της

Του  ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ  Σαράντου
Μέλος Δ.Σ. Σ.Ο.Σ ΔΕΗ Μεγ/λης

Η συγκυβέρνηση της καταστροφής καταθέτει την Τετάρτη 2/7 στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου Βουλής το νομοσχέδιο για την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ για να ψηφιστεί από το θερινό τμήμα.
Η κυβέρνηση με τις επιταγές της τρόικας και των δανειστών, χωρίς να υπολογίζει το δημόσιο συμφέρον, αγνοώντας τις επιπτώσεις για τους καταναλωτές, μετά την παραχώρηση των Δικτύων μεταφοράς με την πώληση του ΑΔΜΗΕ, προχωρά περαιτέρω στο ξεπούλημα και στη διάλυση της ΔΕΗ που χτίστηκε στη διάρκεια των τελευταίων 60 χρόνων με τα χρήματα του Ελληνικού λαού.
Χαρίζουν στους ιδιώτες δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας. Ξεπουλάνε 10 Μονάδες παραγωγής από λιγνίτη και νερά συνολικής ισχύος 1800 MW, 6 ορυχεία λιγνίτη, βασικές υποδομές της Δημόσιας Επιχείρησης δηλαδή ορυκτό πλούτο και υδάτινους πόρους, εκχωρώντας μέρος της εθνικής κυριαρχίας. Και δεν αρκούνται μόνο σε αυτό αλλά παραχωρούν στους ιδιώτες υποχρεωτικά και 2.000.000 πελάτες της ΔΕΗ.
Παραδίδουν τη ΔΕΗ για να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου και όχι για να έχει ο λαός φτηνό ρεύμα που ήδη το πληρώνει χρυσάφι και αύριο θα το πληρώνει πολύ ακριβότερο.
Με την πράξη τους αυτή ολοκληρώνεται o διαμελισμός και η διάλυση της Επιχείρησης και έτσι η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, εναπόκειται πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους τους καταναλωτές.
Η στρατηγική διάλυσης της ΔΕΗ είναι ενταγμένη στο σχέδιο μεταβίβασης πλούτου από το Δημόσιο σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, τους «εθνικούς νταβατζήδες» και τους ξένους εταίρους τους, οι οποίοι την τελευταία δεκαετία έχουν διεισδύσει και κερδοσκοπούν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς.
Η διάλυση της ΔΕΗ συνιστά έγκλημα που, αν γίνει πράξη, θα καταφέρει καίριο πλήγμα στο λαϊκό εισόδημα, στην εθνική ανεξαρτησία της χώρας, στην εγχώρια παραγωγή, θα υπονομεύσει τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό και θα στερήσει τη χώρα από ένα από τα σημαντικότερα στηρίγματα για την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής κοινωνικής πολιτικής εξόδου από την κρίση.
Το συνδ. κίνημα και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ προειδοποιούν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα επιφέρει περαιτέρω κατακόρυφη αύξηση του ρεύματος όπως έγινε σε χώρες στην Ευρώπη και αλλού με την ιδιωτικοποίηση κρατικών ηλεκτρικών εταιρειών (Γερμανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Πορτογαλία, κλπ).
Η ΔΕΗ είναι ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ και δεν προσφέρεται για πώληση. Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Όσοι συμβάλουν σ’ αυτές τις επιλογές θα είναι υπόλογοι απέναντι στο σήμερα και το αύριο και συναινούν σε ένα μεγάλο εθνικό έγκλημα.
Η υπόθεση πώλησης και διάλυσης της ΔΕΗ δεν είναι υπόθεση των εργαζομένων της, αφορά το σύνολο της κοινωνίας, όλο τον Ελληνικό λαό.
Η ΔΕΗ, η ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σαν βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό, ο ορυκτός πλούτος δεν μπορούν να είναι πηγή κερδοσκοπίας για τα κρατικοδίαιτα αρπακτικά της αγοράς. Είναι κοινωνικά αγαθά προσβάσιμα σε όλους κι όχι εμπορεύματα πολυτελείας για λίγους. 
Κεντρικό καθήκον μας είναι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποτραπεί συνολικά το ξεπούλημα της ΔΕΗ, των Δικτύων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), της «Μικρής» ΔΕΗ» και της παραχώρησης του 17% σε ιδιώτες.
Τα σχέδια της κυβέρνησης μπορεί να ναυαγήσουν με τον ενωμένο, συνεπή και αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ και την λαϊκή στήριξη.
Να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό, πλατύ μέτωπο αντίστασης και αγώνα που θα φράξει το δρόμο για τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, Ενιαία - Καθετοποιημένη, με αποκλειστικότητα σε Παραγωγή - Μεταφορά - Διανομή και την καθοριστική της συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η ηλεκτρική ενάργεια είναι δημόσιο αγαθό και έτσι θα παραμείνει.