Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε…

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ Σαράντου
Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου 
Ορυχείων - Σταθμών Δ.Ε.Η Μεγ/λης 
Μέλος της «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Σε συζητήσεις έχει προχωρήσει η Διοίκηση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης για τους εργαζομένους σε ΔΕΗ Α.Ε, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ μετά από υποτυπώδη συζήτηση στην συνεδρίαση του Δ.Σ. στις αρχές Σεπτέμβρη στην Πτολεμαΐδα. Παρ’ ότι τα Σωματεία δεν έχουν διατυπώσει τις θέσεις τους, μέσω διαρροών σε ΜΜΕ και από συνδικαλιστές, κυκλοφορούν σενάρια και φήμες με σκοπό να δημιουργηθεί κλίμα, να μετρηθούν «διαθέσεις» μεταξύ των Σωματείων και των εργαζομένων.
Η ισχύουσα ΣΣΕ λήγει στο τέλος Μαΐου  2015 και με την πάροδο της τρίμηνης μετενέργειας θα έχει ισχύ μέχρι τέλος Αυγούστου.
Γιατί τόση βιασύνη από μέρους της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ;
Γιατί η υπογραφή της ΣΣΕ είναι πρώτη προτεραιότητα για τη Διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ; 
Στην σημερινή συγκυρία με την ρευστότητα των γενικότερων κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, τη διαδικασία ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ να οδεύει στην τελική της φάση και την ψήφιση της «Μικρής» ΔΕΗ, βασική προτεραιότητα στη δράση του σ.κ. πρέπει να αποτελεί η ανάληψη πρωτοβουλιών ενάντια στο ξεπούλημα και τη διάλυση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Αυτό έχει υποβαθμιστεί για να μην πω ότι θεωρείται από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ζήτημα που έχει «κλείσει» ή «έχει πάρει» την πορεία του μετά την ψήφιση των σχετικών νόμων.
Η ανάγκη διασφάλισης εργασιακών δικαιωμάτων που θα προκύψει, αν παρ’ ελπίδα δεν αποτραπεί το ξεπούλημα π.χ του ΑΔΜΗΕ, μπορεί να επιτευχθεί με ρυθμίσεις ΣΣΕ με τη Διοίκηση της εν λόγω Εταιρείας, έχοντας το ζήτημα αυτό ενταγμένο διεκδικητικά και βεβαίως με αγωνιστική στόχευση σε κάθε περίπτωση. 
Πέρα από την γενικότερη συγκυρία πρέπει να μην ξεχνάμε - αν δεν λαμβάνεται υπ’ όψη δείχνει άλλα πράγματα - ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ παραμένουν σε καθεστώς επιστράτευσης και αυτό όσο και να δηλώνουμε και να δείχνουμε ότι δεν μας τρομάζει, είναι μια πραγματικότητα που ενδεχόμενα να δημιουργήσει δυσκολίες στην αγωνιστική παρέμβαση του σ.κ. 
Το συνδ. κίνημα πρέπει να κάνει ξεκάθαρο στους εργαζόμενους, στην κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΔΕΗ, ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τις μνημονιακές αντεργατικές πολιτικές, δεν θα συμφωνήσει και δεν θα υπογράψει καμία μείωση μισθού.
Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχουν δεσμεύσεις από μνημονιακούς νόμους (υπέρβαση πλαφόν μισθοδοσίας της ΔΕΗ), αυτό αφορά τη Διοίκηση και τις επιλογές της και όχι το σ.κ. και τους εργαζόμενους που έχουν υποστεί τρομακτικές μειώσεις μισθών, με τεράστιες ελλείψεις τεχνικού προσωπικού, που εργάζονται χωρίς να αμείβονται (πλαφόν) για την παροχή της εργασίας τους στην Επιχείρηση. 
Εκτός όμως από το θέμα της ουσίας, υπάρχει και το θέμα της διαδικασίας. Δεν νοείται να γίνεται μια διαδικασία στα «μουλωχτά» ερήμην ακόμη και των μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και ακόμη περισσότερο χωρίς διαβούλευση με τα Σωματεία που θα κληθούν να υπογράψουν και χωρίς ενημέρωση και συζήτηση με τους εργαζόμενους. 
Άρα η συζήτηση και κυρίως η υπογραφή νέας ΣΣΕ - όταν μάλιστα έχουμε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη της σημερινής ΣΣΕ - πρέπει να ξεκινήσει σε «δεύτερο χρόνο» με ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των Σωματείων, των εργαζομένων και συνολικά του σ.κ.
Το διεκδικητικό πλαίσιο με το οποίο θα πάμε στον κατάλληλο χρόνο σε διαπραγμάτευση κατ’ αρχήν πρέπει να περιλαμβάνει: Επαναφορά σε ισχύ του μισθολογίου (χρονοεπιδόματα, άρση πλαφόν, κλπ). Διατήρηση σε ισχύ όλων των θεσμικών όρων των παλαιότερων ΣΣΕ και στις διεκδικήσεις μας να ενταχθούν όλα τα γενικότερα θέματα που αφορούν όλους τους εργαζόμενους και τη ΔΕΗ (οικονομικά - επιδόματα, προσλήψεις, διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα ΔΕΗ, ασφαλιστικά, φορολογικά, κλπ).
Εκτός από το θέμα της ΣΣΕ υπάρχουν και θέματα ευρύτερων διεκδικήσεων των εργαζομένων τα οποία η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ συνειδητά τα υποβαθμίζει όπως επίσης και θέματα που αφορούν την προοπτική της ΔΕΗ τα οποία επίσης υποβαθμίζονται. 
Μετά την επιδίωξη ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ και της «Μικρής ΔΕΗ», προωθείται από την  κυβέρνηση το νέο Σύστημα αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ - «Ρυθμιζόμενη προθεσμιακή αγορά ηλεκτρισμού»), ένα καταστροφικό για τη ΔΕΗ μηχανισμό, για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, βάσει του οποίου θα υποχρεούται η ΔΕΗ να ξεπουλά το 30% της προβλεπόμενης ισχύος σε ιδιώτες κάτω της τιμής του κόστους.
Με τις νέες αυτές ρυθμίσεις αυξάνονται περαιτέρω οι προκλητικές επιδοτήσεις στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, με συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμολογίων, εξυπηρετώντας τους ομίλους των νέων μεταπρατών ενέργειας, καταστρέφοντας ταυτόχρονα την εναπομείνασα ελληνική βιομηχανία και οδηγώντας σίγουρα στην χρεωκοπία και την πλήρη διάλυση τη ΔΕΗ. 
Μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα και να αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης.
Έστω κι αν το Συνδικάτο μας έχει από καιρό τραυματισμένη την αξιοπιστία του στη συνείδησή μας, προ πάντων στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, κι είναι ευάλωτο σε κάθε είδους πιέσεις. Έστω κι αν αποφεύγει να εντάξει στην οπτική του το συνολικό πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται, η παρούσα πράξη του δράματος της ΔΕΗ.
Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε: ΓΙΑ 100% ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλ. ενέργειας, στην υπηρεσία του Ελληνικού λαού.
Να υπερασπιστούμε την ενέργεια και τα υπόλοιπα κοινωνικά αγαθά που ιδιωτικοποιούνται. Να σταματήσει η λεηλασία της χώρας. Να απαλλαγούμε από τους χονδρέμπορους της κυβέρνησης, οι οποίοι δίνουν «γη και ύδωρ», προκειμένου να τους κρατήσουν τα αφεντικά τους στην εξουσία.   
Η ανάγκη μιας νέας προοπτικής της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με κάθαρση, σύνθεση και αποφασιστικότητα που θα έβαζε τέλος σε προηγούμενες λαθεμένες και εκφυλιστικές τακτικές και σε αδιαφανείς δραστηριότητες που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα (ΟΚΔΕ - Κινητή Τηλεφωνία) δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί και μετά το πρόσφατο Συνέδριο του Ιουνίου με ευθύνη των παρατάξεων ΕΑΜΕ - ΔΑΚΕ. 
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουμε απαίτηση για αλλαγή πορείας. Για μια Ομοσπονδία που θα απαλλαγεί από τακτικές και «δράσεις» που συμβάλλουν στον εκφυλισμό και την απαξίωση του συνδ. κινήματος.
Μια ΓΕΝΟΠ που θα οργανώνει, θα συντονίζει και θα συντονίζεται με κάθε αγωνιστική διάθεση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και των εργαζομένων και δεν θα εξαντλείται σε άσφαιρες «αγωνιστικές» κορώνες. 

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Διαχείριση Εργατικών Ατυχημάτων και Επαγγελματικών Ασθενειών των εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε.

 ΥΠΟΜΝΗΜΑ
                                                                                              
                                                                        ΜΕΓ/ΛΗ:  23 - 10 - 2014
                                                                 Αρ. Πρωτ.: 1397 

Θέμα:  Διαχείριση Εργατικών Ατυχημάτων και
Επαγγελματικών Ασθενειών των εργαζομένων 
στη ΔΕΗ Α.Ε.
  
Προς:  Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
            & Πρόνοιας: κ. Βρούτση Ι.                
                                                                          
Κύριε Υπουργέ, 

Σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 5 του Κανονισμού Ασφαλίσεως Προσωπικού ΔΕΗ, ο χαρακτηρισμός της ανικανότητας για εργασία των ασφαλισμένων στη ΔΕΗ Α.Ε., αν οφείλεται ή όχι σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, πραγματοποιείται από το Διοικητικό Συμβούλιο (πρώην Συμβούλιο Ασφάλισης) με βάση το σχετικό πόρισμα που υποβάλλεται για κάθε ατύχημα από την τριμελή Επιτροπή Έρευνας Εργατικών ατυχημάτων (Ε.Ε.Ε.Α.).
Η πιο πάνω τριμελής Επιτροπή αποτελείται από ανώτερο Διοικητικό Υπάλληλο της Υπηρεσίας, από Δικηγόρο που ασχολείται με ασφαλιστικά θέματα και από ένα γιατρό της υπηρεσίας, μέλος της οικείας ΠΥΕ.
Η αρμοδιότητα αυτή διαχείρισης των εργατικών ατυχημάτων των ασφαλισμένων της ΔΕΗ Α.Ε. υφίστατο στη Διεύθυνση Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ Α.Ε. και στην μετεξέλιξη αυτής σε ΝΠΔΔ (ΟΑΠ/ΔΕΗ -  Ν.2773/99, άρθρο 34) και εν συνεχεία στο ΤΑΥΤΕΚΩ σύμφωνα με τον Ν. 3655/2008. 
Με την έκδοση του Ν. 4075/2012, άρθρο 42 και την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ του Κλάδου Υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ Α.Ε. με την μεταφορά του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού σταμάτησε η λειτουργία της Επιτροπής.
Η λειτουργία της Ε.Ε.Ε.Α. έχει άμεση σχέση και με την λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια) προκειμένου να χαρακτηριστούν υποθέσεις Επαγγελματικών Ασθενειών και παθολογικών επεισοδίων.
Τέλος με την ΚΥΑ Φ.80000/28375/1942/ ΦΕΚ 38/14-1-2013 στο οργανόγραμμα του ΤΑΥΤΕΚΩ δεν προβλέπεται η αρμοδιότητα διαχείρισης των Εργατικών Ατυχημάτων. 
Στο Ενεργειακό Κέντρο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συμβεί 3 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στα Ορυχεία και ο χαρακτηρισμός τους ως εργατικό ατύχημα καθυστερεί μαζί με περίπου 15 θανατηφόρα ατυχήματα στην Επιχείρηση καθώς και με αρκετές άλλες περιπτώσεις παθολογικών αιτιών. 
Επισημαίνουμε ότι η  Επιτροπή Έρευνας Εργατικών ατυχημάτων συνεδρίασε για τελευταία φορά στα μέσα του 2012  και  οι υποθέσεις χαρακτηρισμού που εκκρεμούν αφορά από το 2008 και εντεύθεν. 
Το Δ.Σ. του Σ.Ο.Σ. ΔΕΗ Μεγαλόπολης ζητά όπως υπάρξει η αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος με την ένταξη της διαχείρισης χαρακτηρισμού των εργατικών ατυχημάτων στο ΤΑΥΤΕΚΩ, στο οποίο προϋπήρχε αυτή η αρμοδιότητα και το γνωστικό αντικείμενο. 
               Για  το  Δ.Σ  του  Σ.Ο.Σ  ΔΕΗ  ΜΕΓ/ΛΗΣ
       Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

     ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΣ Κ.                            ΝΙΚΗΤΑΣ Γ.                         
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 
Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας: κ. Κεγκέρογλου Β.
Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Πρόεδρο Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.: κ. Δομένικο Ν.
Πρόεδρο & ΔΝΣ/ΔΕΗ Α.Ε.: κ. Ζερβό Α.
Βουλευτές Ν. Αρκαδίας
ΓΣΕΕ
ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Ε.Κ.Αρκαδίας 

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ: Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

 Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό 
Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: «Στελέχωση με τεχνικό προσωπικό της 5ης Μονάδας
 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης - Β».

Η κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. με τις αποφάσεις τους αλλά και τις μνημονιακές δεσμεύσεις για μη πρόσληψη νέου προσωπικού στη ΔΕΗ Α.Ε. θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την έναρξη λειτουργίας της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης - Β.
Σε λίγο χρονικό διάστημα - πριν το τέλος τρέχοντος έτους - ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης - Β καθώς και η ολοκλήρωση των έργων του αγωγού έλευσης του Φυσικού Αερίου και κατά συνέπεια θα ξεκινήσουν δοκιμές λειτουργίας της Μονάδας.
Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει η στελέχωσή της με μόνιμο τεχνικό προσωπικό. Για την λειτουργία της 5ης Μονάδας χρειάζονται τουλάχιστον 20 άτομα.
Σήμερα μόνο 9 εργαζόμενοι ακολουθούν διαδικασία εκπαίδευσης για την νέα Μονάδα.
Η μη επαρκής στελέχωση της νέας Μονάδας από τη Διοίκηση της ΔΕΗ μέχρι σήμερα είναι προφανές ότι ισοδυναμεί με απαξίωσή της και τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της στο μέλλον.
Με δεδομένο ότι υπάρχουν μόνο 9 διαθέσιμοι εργαζόμενοι πρέπει να γίνουν άμεσα 11 νέες προσλήψεις για να λειτουργήσει η νέα Μονάδα.  

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Γιατί καθυστερεί η κυβέρνηση την κάλυψη των κενών θέσεων με αποτέλεσμα να απαξιώνεται νέα Μονάδα και να τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο η απρόσκοπτη λειτουργία και η ασφάλειά της ; 
  1. Πότε θα καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά με μόνιμο τεχνικό προσωπικό για την ομαλή λειτουργία της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης - Β ; 
  1. Εξετάζεται η πιθανότητα να εξασφαλισθεί η πρόσληψη των 11 ακόμη ατόμων που απαιτούνται για την στελέχωση της Μονάδας με μόνιμο προσωπικό από την επικείμενη νέα προκήρυξη της ΔΕΗ Α.Ε. ;
 Οι ερωτώντες βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος
Ζαχαριάς Κώστας
Ουζουνίδου Ευγενία
Αλεξόπουλος Απόστολος

Καφαντάρη Χαρά

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Επάνδρωση με τεχνικό προσωπικό της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Μεγ/λης - Β.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

                                                                             ΜΕΓ/ΛΗ: 15 - 10 - 2014
                                                                     Αρ. Πρωτ.: 1396

 Θέμα:  Επάνδρωση με τεχνικό προσωπικό 
             της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Μεγ/λης - Β.

 Προς:  Πρόεδρο & ΔΝΣ της ΔΕΗ Α.Ε.: 
κ. ΖΕΡΒΟ Αρθούρο
                                                                                   
Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε, 

Σε λίγο χρονικό διάστημα - πριν το τέλος τρέχοντος έτους - ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης - Β καθώς και η ολοκλήρωση των έργων του αγωγού έλευσης του Φ.Α. και κατά συνέπεια θα ξεκινήσουν δοκιμές λειτουργίας της Μονάδας. 
Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει η επάνδρωση της με μόνιμο τεχνικό προσωπικό. Για την λειτουργία της 5ης Μονάδας χρειάζονται τουλάχιστον 20 άτομα. 
Πριν έναν (1) χρόνο διατέθηκαν 3 εργαζόμενοι από την 4η Μονάδα και 11 από την 3η Μονάδα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης και ξεκίνησε - καθυστερημένα - η εκπαίδευση τους για την 5η Μονάδα.
Μετά από λίγους μήνες και πριν τα μέσα του έτους, εγκατέλειψαν τη διαδικασία της εκπαίδευσης 5 από τους εν λόγω εργαζόμενους, με ευθύνη της Τοπικής Διεύθυνσης του ΑΗΣ Μεγ/λης - Β και έτσι σήμερα συνεχίζουν μόνο 9 εργαζόμενοι την εκπαίδευση τους. 
Με δεδομένο ότι υπάρχουν μόνο 9 διαθέσιμοι εργαζόμενοι πρέπει να γίνουν άμεσα 11 νέες προσλήψεις για να λειτουργήσει η νέα Μονάδα.   
Η μη επαρκής στελέχωση της νέας Μονάδας από τη Διοίκηση της ΔΕΗ μέχρι σήμερα είναι προφανές ότι ισοδυναμεί με απαξίωσή της και τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της στο μέλλον. 
Το Δ.Σ. του Σ.Ο.Σ. ΔΕΗ Μεγ/λης, καλεί τη Διοίκηση της ΔΕΗ να αντιμετωπίσει το παραπάνω πρόβλημα ως άμεσης προτεραιότητας ζήτημα και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψη των υπολοίπων εργαζομένων για την πλήρη επάνδρωση της Μονάδας.
Οι προσλήψεις αυτές μπορεί να εξασφαλισθούν από την επικείμενη προκήρυξη νέων προσλήψεων για τη ΔΕΗ. 

                Για  το  Δ.Σ  του  Σ.Ο.Σ  ΔΕΗ  ΜΕΓ/ΛΗΣ

      Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  
   ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΣ Κ.                              ΝΙΚΗΤΑΣ Γ.                         

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:  
Γ.Δ./Π.: κ. Κοπανάκη  Ι.,  
Διευθυντή ΔΕΘ: κ. Παναγιάρη Ε.,
Δήμαρχο Μεγαλόπολης: κ. Παπαδόπουλο Δ.,  
Βουλευτές Ν. ΑρκαδίαςΓΕΝ.Ο.Π / Δ.Ε.Η,
Ε.Κ.Αρκαδίας, Μ.Μ.Ε. 

Ελαστική ταινία 5ης Μονάδας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
                                                                                              
                                                                         ΜΕΓ/ΛΗ: 7 - 10 - 2014
                                                                  Αρ. Πρωτ.: 1395               
                                                                                     
ΠΡΟΣ:  Διευθυντή ΑΗΣ Μεγαλόπολης - Β:  
κ. Λαμπρόπουλο Λ.

Θέμα: Ελαστική ταινία 5ης Μονάδας

Κύριε Διευθυντά

Πριν λίγες μέρες κατασκευάστηκε ελαστική ταινία μεταφοράς χαλαζιακής άμμου από το Χημείο της 5ης Μονάδας η οποία θα αποθέτει στην ελαστική ταινία της 4ης Μονάδας. 
Από το παραπάνω προκύπτουν προβλήματα:
· Για την απρόσκοπτη και ασφαλή εργασία των εργαζομένων του Συστήματος ιδιαίτερα όταν είναι γνωστό ότι παρουσιάζονται συνεχώς φραξίματα από τη δημιουργία λεβητολίθων και η παρέμβαση στο σημείο είναι άμεση και επίπονη και μάλιστα από προηγούμενες παρεμβάσεις ο χώρος είναι ήδη πολύ περιορισμένος.
·  Στο σημείο που καταλήγει η ελαστική ταινία της τέφρας δεν θα επιτρέπει την μετακίνηση της τεφρολεκάνης της 4ης Μονάδας. 
Το Δ.Σ του Σ.Ο.Σ. ΔΕΗ Μεγ/λης ζητά όπως προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση του παραπάνω προβλήματος για την απρόσκοπτη και ασφαλή εκτέλεση των εργασιών και την αποφυγή ατυχημάτων. 
                     Για  το  Δ.Σ  του  Σ.Ο.Σ  ΔΕΗ  ΜΕΓ/ΛΗΣ
       Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

       ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΣ Κ.                            ΝΙΚΗΤΑΣ  Γ.                        
        
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Διευθυντή ΔΕΘ:  κ.  Παναγιάρη  Ε.
Διευθυντή ΔΜΚΘ:  κ.  Καραγιάννη  Φ. 
Διευθυντή ΚΜΕΕ Μεγ/λης:  κ.  Γκιργκινούδη Χ.

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Παραβίαση των συμβάσεων και της νομοθεσίας στα ορυχεία του ΛΚΜ

Εργολαβίες ΛΚΜ - Τήρηση των όρων 
των Συμβάσεων και της Νομοθεσίας
                                                                                    
Σοβαρά προβλήματα παραβίασης των συμβάσεων και της νομοθεσίας παρατηρούνται στις εταιρείες στις οποίες έχουν εκχωρηθεί δραστηριότητες της ΔΕΗ στα ορυχεία του ΛΚΜ. Αυτό διαπιστώθηκε σε περιοδεία εκπροσώπων των Σωματείων (ΣΟΣ - Χειριστών - Οδηγών) στις 2/10/2014 σε εταιρείες των εργολάβων. 
 Πιο συγκεκριμένα:  
Στην εταιρεία «ΙΝΤΕΡΚΑΤ» που εκτελεί διακίνηση μαζών έχει συνάψει συμφωνητικά με φορτηγά 3 ιδιωτών χωρίς όμως οι ίδιοι να χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανήματα έργου (τσάπες, προωθητές) κάτι το οποίο αντίκειται στην νομοθεσία και τους όρους των συμβάσεων.
Μηχάνημα έργου (τσάπα) δούλευε χωρίς πινακίδες οι οποίες βρίσκονταν στο εργοτάξιο και μετά την παρέμβαση των Σωματείων τοποθετήθηκαν στο μηχάνημα. 
Στην εταιρεία «Φ. ΜΑΤΑΤΑΝΑΣ» που εκτελεί εργασίες διακίνησης μαζών ως Υπεργολάβος της «ΙΝΤΕΡΚΑΤ» εντοπίστηκε ερπυστριοφόρα τσάπα χωρίς πινακίδες. Μετά τη δήλωση του εκπροσώπου της εταιρείας ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη πινακίδες το εν λόγω μηχάνημα ακινητοποιήθηκε εκτός εργοταξίου. 
Στην εταιρεία «ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ» που εκτελεί εργασίες διακίνησης μαζών εντοπίστηκε φορτηγό (τάμπερ - σαύρα) χωρίς πινακίδες. Μετά τη δήλωση του εκπροσώπου της εταιρείας ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη πινακίδες το εν λόγω μηχάνημα ακινητοποιήθηκε εκτός εργοταξίου. 
Στην εταιρεία «ΔΡΑΚΟΣ »  που εκτελούσε εργασίες συντήρησης στον Εκσκαφέα Ε 12 εντοπίστηκε όχημα τύπου UNIMOG με πινακίδες γεωργικού ελκυστήρα το οποίο απομακρύνθηκε από το χώρο. 
Η απουσία ουσιαστικού ελέγχου από την Διεύθυνση του ΛΚΜ για την τήρηση της νομοθεσίας και των όρων των συμβάσεων αποθρασύνει τις εταιρείες των ιδιωτών εργολάβων να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες στους χώρους του ΛΚΜ. 

Το  Δ.Σ  του  Σ.Ο.Σ  ΔΕΗ  Μεγ/λης σας καλεί
όπως προχωρήσετε: 

Στην λήψη των απαιτούμενων ενεργειών και των προβλεπόμενων μέτρων για τις παραπάνω παράνομες ενέργειες των εν λόγω εταιρειών και την εφαρμογή πλήρως των συμβατικών υποχρεώσεων της με την Επιχείρηση. 
Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια από μέρους του Σωματείου μας για τη τήρηση της νομιμότητας και τη διασφάλιση των συμφερόντων της Επιχείρησης. 

Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα της πολιτείας, να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικούς ελέγχους για την εφαρμογή της νομιμότητας.