Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Σ.Ο.Σ. ΔΕΗ Μεγ/λης: Σχετικά με τη δήλωση του πρώην Υπουργού Ενέργειας κ. Σκουρλέτη στην Πτολεμαΐδα και την απάντηση της ΔΕΗ για την λειτουργία της 5ης Μονάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
5 - 11 - 2016

Σχετικά με τη δήλωση του πρώην Υπουργού Ενέργειας κ. Σκουρλέτη στην Πτολεμαΐδα και την απάντηση της ΔΕΗ για την λειτουργία της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης - Β έχουμε να τονίσουμε τα κάτωθι:
Η τοποθέτηση του Υπουργού ο οποίος πρόσφατα (15/9/2016) επισκέφθηκε την Μονάδα στην Μεγαλόπολη καθώς και η απάντηση της ΔΕΗ αποτέλεσαν μια ακόμη περίπτωση άγονης και αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης στο «σήριαλ» μεταξύ Υ.Π.Εν. και Διοίκησης της ΔΕΗ σε διάφορα ζητήματα της Επιχείρησης και του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την αλληλομετάθεση ευθυνών από τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές σε βάρος της ΔΕΗ και των συμφερόντων των καταναλωτών. 
Επί της ουσίας για την λειτουργία της 5ης Μονάδας
του ΑΗΣ Μεγαλόπολης - Β: 
· Η Μονάδα συνδυασμένου κύκλου με Φ.Α. τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία από τις αρχές του 2015, στο τέλος του 2015 ολοκλήρωσε την ημιεμπορική της λειτουργία και από το τέλος Ιανουαρίου 2016 έχει τεθεί σε εμπορική λειτουργία και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ούτε η προσωρινή της παραλαβή από τη ΔΕΗ.
· Η βλάβη σε έναν μετασχηματιστή της Μονάδας που παρουσιάστηκε στις 7/10 (η οποία αποκαταστάθηκε πριν δυο μέρες) δε δημιούργησε πρόβλημα στη διαθεσιμότητα της η οποία βρισκόταν στην διάθεση του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) και σε λειτουργία μέχρι και στο 50% της ισχύος της. 
Απαιτείται εντασσόμενη η 5η Μονάδα στο δυναμικό της ΔΕΗ για εκμετάλλευση της στο μέγιστο βαθμό των παραγωγικών της δυνατοτήτων επ’ ωφελεία της Επιχείρησης και των καταναλωτών να προωθηθούν λύσεις στα κάτωθι ζητήματα: 
· Την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραλαβής και αδειοδότησης της και η ένταξη της στη διαδικασία προσφορών αγοράς του Συστήματος.
· Την προώθηση και ολοκλήρωση του έργου της αναβάθμισης του Δικτύου της Πελοποννήσου σε 400 KV και διασύνδεσης του με το υπόλοιπο Σύστημα της χώρας (Γραμμή από Μεγαλόπολη προς Ρίο σε πρώτη φάση).
·  Την άμεση έναρξη του έργου διασύνδεσης με την Κρήτη μέσω Λακωνίας.
·  Την επάνδρωση της με το αναγκαίο τεχνικό προσωπικό. Αυτό πρέπει να επιλυθεί άμεσα χωρίς ημίμετρα και υπεκφυγές από τη Διοίκηση με πρόσληψη εργαζομένων. 
Η συζήτηση και η όποια αντιπαράθεση επιβάλλεται να γίνεται στη βάση των προβλημάτων για να συμβάλλει στη προώθηση λύσεων προς όφελος της Επιχείρησης και της τοπικής κοινωνίας και όχι σε άγονες αντιπαραθέσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. 
Το συνδ. κίνημα στο πλαίσιο στήριξης του Δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και αντίστασης του σε επιλογές απαξίωσης και διάλυσης της Επιχείρησης θα συνεχίσει τη διεκδίκηση και τον αγώνα του για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

Γραφείο Τύπου