Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Οργή στη Μεγαλόπολη - Ξεσηκωμός και μεγάλες αντιδράσεις για τα βιομηχανικά απόβλητα

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι και ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή και λειτουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων στη Μεγαλόπολη, προκάλεσε άμεσα μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης συνεδρίασε εκτάκτως, σήμερα το βράδυ και αποφάσισε ομόφωνα να οργανωθούν - μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες - αιφνιδιαστικές καταλήψεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο γραφείο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε., στους ταινιοδρόμους του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης, αλλά και κατάληψη του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρέστησαν θορυβημένοι, από τις τελευταίες εξελίξεις, πολλοί κάτοικοι του λεκανοπεδίου, οι οποίοι εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους, με οποιοδήποτε ενδεχόμενο να θάβονται βιομηχανικά απόβλητα στη Μεγαλόπολη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, στην ομόφωνη απόφαση του, καταγγέλλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη ΔΕΗ και αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, συγκροτήθηκε επιτροπή που θα οργανώσει τις κινητοποιήσεις, αποτελούμενη από τον δήμαρχο της πόλης Παναγιώτη Μπούρα, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τους τρεις επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δηλαδή τους Γιάννη Φουσέκη, Κώστα Παγανό και Σπύρο Τσιριγώτη.

Αναρτήθηκε από ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑ

Υπόθεση εβδομάδων η αναγγελία Παπακωσταντίνου για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος& Ενέργειας αναφέρουν πως η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών, και πως η λύση που συγκεντρώνει πλέον τις περισσότερες πιθανότητες είναι αυτή της πώλησης σταθμών της ΔΕΗ
Στο τραπέζι μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν πέσει ξανά και τα swaps -η ανταλλαγή δηλαδή λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ με ισόποση ενέργεια εταιρειών άλλων χωρών- που αν και κατά δήλωση του ίδιου του κ. Παπακωσταντίνου «από μόνα τους δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα», εντούτοις εξετάζονται και πάλι στο πλαίσιο μιας συνδυαστικής πρότασης. 
Λύση- πακέτο που θα περιλαμβάνει τη πώληση συγκεκριμένου αριθμού μονάδων της ΔΕΗ, πιθανώς μαζί και με ανταλλαγές ενέργειας,δηλαδή swaps, είναι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σε τρίτους. 
Λεπτομέρειες για το ποιες μονάδες βρίσκονται στη «λίστα» δεν έχουν γίνει γνωστές, το βέβαιο ωστόσο είναι πως μια προεπιλογή έχει ήδη γίνει. «Έχουμε κάποιες μονάδες στο νου μας, αλλά δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα τα ονόματά τους, καθώς το πακέτο βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση. Πάντως, εντός της επόμενης εβδομάδας η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν ολοκληρώνεται, και αν καταστεί δυνατό η αναγγελία θα γίνει μέσα στον Αύγουστο, ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 
Η νέα ηγεσία του υπουργείου αναγνωρίζει ότι είναι άλλο πράγμα ηνομική υποχρέωση της χώρας απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο– «θέμα που έχει πάει λίγο πίσω», όπως λέγεται- και άλλο η υποχρέωση που απορρέει από το αναθεωρημένο Μνημόνιο. 
Έχουμε καθυστερήσει
Με βάση την έκθεση για την κατβολή της 5ης δόσης του δανείου, η κυβέρνηση θα έπρεπε μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει οριστικοποιήσει τα μέτρα για τη διασφάλιση της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να έχει εγκριθεί η νομοθεσία και να έχει ανατεθεί η διαχείριση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων σε ανεξάρτητο φορέα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Παπακωνσταντίνου, βοηθούσης προφανώς και της εμπειρίας από το προηγούμενο πόστο του, εμφανίζεται να έχει πλήρη συνείδηση των καθυστερήσεων αλλά και των ασφυκτικών προθεσμιών. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της σπουδής που έδειξε για την κατάθεση στη Βουλή του ενεργειακού νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ - εδώ και λίγες ημέρες συζητείται ήδη στο κοινοβούλιο- το οποίο αφορά στην ενσωμάτωση του 3ου ενεργειακού πακέτου.
Το νομοσχέδιο αυτό και οι ρυθμίσεις που υποχρεωτικά φέρνει, συναντάται πολλάκις, στα χρονοδιαγράμματα που θέτει το αναθεωρημένο μνημόνιο. Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης για την καταβολή της 5ης δόσης, όσον αφορά στα βήματα στον ενεργειακό τομέα, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση ολοκληρώνει την εφαρμογή των μέτρων για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή. Οι τρίτοι θα μπορούν να κάνουν χρήση της καύσης λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας στην ελληνική αγορά (2ο τρίμηνο του 2012)». 
Διαχείριση για τα νερά, πώληση μονάδων για λιγνίτη
Από τα όσα αναφέρονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, γίνεται σαφές το γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου, στην παρουσίαση που έκανε την περασμένη εβδομάδα για το νομοσχέδιο του 3ου ενεργειακού πακέτου, ανέφερε ότι «υλοποιείται παράλληλα η αλλαγή στη διαχείριση των υδροηλεκτρικών σταθμών, το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής και σε τρίτους εκτός ΔΕΗ και η ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς στα νησιά με υιοθέτηση του αντίστοιχου Κώδικα».
Στην ουσία, το ΥΠΕΚΑ πρέπει να φέρει άμεσα πρόταση για τη δημιουργία ανεξάρτητου διαχειριστή των υδατικών αποθεμάτων και των υδροηλεκτρικών σταθμών, ενώ πρέπει να καταλήξει σε πρόταση που να εξασφαλίζει την πρόσβαση ιδιωτών στους λιγνίτες. Η σιωπηρή ανοχή των κοινοτικών ενόψει του σχεδίου πώλησης του 17% της ΔΕΗπροφανώς έληξε και συνεπώς πρέπει να αναμένονται αποφάσεις. Και οι πληροφορίες από το υπουργείο λένε ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ βρίσκεται πιο κοντά παρά ποτέ...

Αναρτήθηκε στο http://energypress.gr

Βιομηχανικά απόβλητα για τα επόμενα 30 χρόνια στη Μεγαλόπολη!!!

Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων στο Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, συνυπέγραψαν (στις 5 Ιουλίου), οι Υπουργοί Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης και Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει αριθμό πρωτοκόλλου 200969 και δόθηκε χθες (με καθυστέρηση περίπου δέκα ημερών) στη δημοσιότητα.
Από την απόφαση προκύπτει ότι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθεί αυτό το έργο.
Στο χώρο αυτό θα γίνεται υγειονομική ταφή κυρίως αμιαντοτσιμέντου που θα αποξηλωθεί από τις εγκαταστάσεις ΔΕΗ και από δημόσια κτήρια, νοσοκομεία κλπ όλης της περιφέρειας Πελοποννήσου!
Ο ΧΔΒΑ βρίσκεται 3.5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μεγαλόπολης, 400 μέτρα βορειοανατολικά από τον οικισμό Θωκνίας και στη νοτιοδυτική γωνία της εσωτερικής απόθεσης του ορυχείου Θωκνίας της ΔΕΗ.
Θα έχει συνολική έκταση 291 στρέμματα και θα λειτουργεί για τα επόμενα 30 χρόνια.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ


Όσο είμαι εγώ, η Μεγαλόπολη δεν διατρέχει κίνδυνο να γίνει χώρος διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων


Αυτό έλεγε ο Αρκάς Υπουργός, πέρυσι το Φεβρουάριο, όπως επίσης υπογράμμιζε τότε ότι «τέτοιο θέμα δεν υφίσταται για την Κυβέρνηση μας».
Δεν φέρει προσωπική ευθύνη ο Ρέππας για τις εξελίξεις με τα βιομηχανικά απόβλητα;

Μένει εκτεθειμένος όμως από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν τέσσερις Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά, ο Ρέππας τα είχε πει στον ραδιοφωνικό σταθμό «Megalopoli fm» και στη Γεωργία Δημητρακοπούλου, ενώ στην ίδια συνέντευξη έλεγε ότι ο σχεδιασμός ο οποίος προέβλεπε να γίνει ΧΔΒΑ για όλη τη Νότια Ελλάδα στη Μεγαλόπολη, ήταν ένας σχεδιασμός ο οποίος έφερνε στην σφραγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης, της Κυβέρνησης της ΝΔ.

ΑΝΑΡΤΉΘΗΚΕ  από  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑ

Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Διαδήλωση στο Σύνταγμα

Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας στο Σύνταγμα
Την μέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου επέλεξε να ενισχύσει την φωνή των Αγανακτισμένων το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας. Με μια όχι και τόσο μεγάλη συμμετοχή αλλά με δυνατές παρουσίες ξεκίνησαν [...+]

Από: arcadiavoice.gr

Αναστολή των απεργιακων κινητοποιήσεων


Αθήνα 29/06/2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΜΑΧΕΣ

Μετά την ψήφιση του βαρβάρου, αντεργατικού και αντιλαϊκού μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πάλεψε επί 10 ημέρες για να μην περάσει, το ΔΣ της Ομοσπονδίας αποφάσισε σε αυτή την φάση την αναστολή των επαναλαμβανόμενων 48ώρων απεργιών.
Θέτουμε τις δυνάμεις μας σε πλήρη ετοιμότητα και ετοιμαζόμαστε για νέες μάχες.
Για εμάς τίποτα δεν τελείωσε, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΑ
Για να γίνει πράξη η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ η κυβέρνηση θα χρειαστεί να ματώσει πολλές φορές.
Τις επόμενες μέρες στη βάση της ενσωματωμένης ασφαλιστική μας περιουσίας στην περιουσία της ΔΕΗ και με βάση το ότι η πολιτεία αγνοεί - παρανομεί και δεν συμμορφώνεται με τα όσα οι νόμοι ορίζουν γύρω από την καταβολή του παγίου πόρου καταθέτουμε εξώδικο και αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και της ΔΕΗ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ


ΑΘΗΝΑ 29/6/2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΧΕΣ
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Περήφανοι απεργοί,