Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει ανακοινώσει σειρά προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Τα ίδια θα ακούσουμε και με την επίσκεψη της Υπουργού Εργασίας τη Δευτέρα στην πόλη μας.
Συγκεκριμένα, 55.000 άνεργοι θα «απασχοληθούν» σ’ όλη τη χώρα για περίπου πέντε μήνες και με μισθό
625 ευρώ το μήνα σε «κοινωνικές εργασίες» καθώς και με την προετοιμασία ανέργων και ένταξη τους στην αγορά εργασίας με τα λεγόμενα Τοπικά Προγράμματα Στήριξης της Εργασίας σε Τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο μέσω κινητοποίησης των τοπικών φορέων.
Αφού το Υπουργείο και η Κυβέρνηση νομοθέτησε τις φθηνότερες απολύσεις, διεύρυνε την εκ περιτροπής εργασία, συζητά τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας σε όσους ανέργους έχουν περιουσιακά στοιχεία, έρχεται να θεσπίσει προγράμματα κοινωνικής εργασίας, εμπλέκοντας Εργατικά Κέντρα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, κ.λ.π.
Την ίδια ώρα που δεκάδες τέτοιες υπηρεσίες υποχρηματοδοτούνται ή κλείνουν σε Δήμους και στο Δημόσιο, την ώρα που κατά χιλιάδες οι εργαζόμενοι σε Κοινωφελείς Υπηρεσίες απολύονται, έρχεται η Υπουργός να μας «προσφέρει εργασία» με ελάχιστες αμοιβές πετυχαίνοντας την ανακύκλωση της ανεργίας ανά πεντάμηνο (μπας και πέσουν τα ποσοστά) και αποφεύγοντας το σχετικό επίδομα σε όσους ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα.
Αφού αυξάνονται οι απολύσεις, ενισχύεται η εργοδοτική ασυδοσία, γενικεύεται η επισφάλεια στο εργασιακό τοπίο, αφού μας έχουν ρίξει στη φτώχεια και την ανέχεια, μας έχουν στερήσει μία σειρά άλλων επιδομάτων, έρχονται να μας παρουσιάσουν αυτά τα προγράμματα σαν ευκαιρία…
Μάλλον μιλάμε για μία πατέντα διεύρυνσης της ελαστικής και φτηνής εργασίας με συνυπευθυνότητα και των τοπικών φορέων.
Μάλλον μιλάμε για «πολιτικό δωράκι» στους νέους γαλαζοπράσινους Περιφερειάρχες και Δημάρχους που τώρα έχουν νέα όπλα για το σαφάρι ελπίδας των ανέργων και των φτωχών.
Οι δραματικές διαστάσεις εκτίναξης της ανεργίας είναι το αποτέλεσμα των αδιέξοδων καταστροφικών πολιτικών του Μνημονίου που σχεδίασε η Τρόικα και εφαρμόζει με αταλάντευτη συνέπεια η Κυβέρνηση.
Είναι το αποτέλεσμα του ξηλώματος όλων των προστατευτικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, που διευκολύνουν τις φθηνές απολύσεις και δημιουργούν έναν γεωμετρικά αυξανόμενο στρατό ανέργων, οι οποίοι θα αποτελέσουν το φθηνό εργατικό δυναμικό για το εργοδοτικό κεφάλαιο.
Η Κυβέρνηση, με τις αναμασημένες εξαγγελίες της Υπουργού Εργασίας, όπου με δήθεν μέτρα και προγράμματα για την «ανάσχεση» της ανεργίας, συνεχίζει να ρίχνει σε πηγάδι δίχως πάτο, δις € για επιδοτήσεις επιχειρήσεων, οι οποίες γενικεύουν όλες τις μορφές ευελιξίας και ανακυκλώνουν τους ανέργους.
Σε εποχή μεγάλης οικονομικής ύφεσης, όπου η ανεργία αυξάνεται δραματικά, τα προγράμματα αυτά είναι απλές ασπιρίνες και δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Δυστυχώς η καλπάζουσα ανεργία δεν μπορεί να θεραπευθεί με κοινωνική εργασία ή με προγράμματα κατάρτισης.
Το συνδ. κίνημα ταυτόχρονα με τον αγώνα για την ανατροπή του μνημονίου και συνολικά της νεοφιλελεύθερης αντεργατικής πολιτική διεκδικεί:
Τη λήψη πραγματικών μέτρων που θα ανακουφίζουν τους άνεργους, μεταφέροντας τους πόρους των προγραμμάτων στήριξης της φθηνής και προσωρινής εργοδοτικής ευελιξίας στις πολιτικές κοινωνικής προστασίας. Το επίδομα ανεργίας να καλύπτει τις βασικές ανάγκες και όχι επίδομα - χαρτζιλίκι.
Την προώθηση ένας νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα θέτει ως προτεραιότητα την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας με βάση τις αρχές της αειφορίας, την εξάλειψη της φτώχειας, τη μείωση των ανισοτήτων και την ίση κατανομή δραστηριοτήτων και πόρων. Πρόκειται για ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές όριο διαβίωσης, την δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου από την βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας, την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων πλήρους απασχόλησης και τον ουσιαστικό περιορισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας με στόχο την κατάργησή τους.
Η δραστική μείωση της ανεργίας και η πλήρης και σταθερή απασχόληση είναι συνυφασμένες με θέσεις εργασίας οι οποίες θα προκύψουν μόνο μέσα από την στήριξη της ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα και φυσικά από την υλοποίηση έργων υποδομής. Επιπλέον οι τράπεζες που χρηματοδοτούνται από το κράτος, οφείλουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, την παραγωγή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι το ζητούμενο για την Αρκαδία και την ευρύτερη περιφέρεια.
Στην παραπάνω κατεύθυνση για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας και την τόνωση της απασχόλησης καθοριστικό ρόλο θα πρέπει να αποτελέσουν τα στοιχεία της μελέτης «Απασχόληση και Προϊόν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: Περίπτωση Μελέτης ο Νομός Αρκαδίας» που έχει εκπονήσει το ΙΝΕ/ΓΣΣΕ μέσω της ΤΕΔΚ Αρκαδίας.
Η υιοθέτηση των αποτελεσμάτων της μελέτης από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς της πολιτείας θα συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Αρκαδίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Σαράντος
Αναπληρωτής Πρόεδρος της Διοίκησης του Ε.Κ.Αρκαδίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου