Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Πώληση λιγνιτικών Μονάδων


Θ’ αναγκασθούμε να προβούμε σε ενέργειες που δεν θέλουμε λένε στη Μεγαλόπολη!


Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης ξανασυζήτησε για την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ουσιαστικά...
επαναβεβαίωσε παλαιότερη απόφαση, με την οποία είχε ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον μίας τέτοιας προοπτικής 
Εισηγούμενος το θέμα αυτό, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, Παναγιώτης Μπούρας, εξέθεσε ότι: «Μέσα στη δύνη των γεγονότων του τελευταίου χρόνου και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα γίνονται πάρα πολλά πράγματα χωρίς εμάς. Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου στα τεκταινόμενα της ενέργειας. ΄Ηδη ο Υπουργός παρά τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, τις αντιδράσεις που υπάρχουν ακόμα και από το Περιφερειακό Συμβούλιο ακούγεται ότι προχωρά σε τελικές αποφάσεις για πακέτο ιδιωτικοποίησης Λιγνιτικών Μονάδων.
Πιστεύουμε ότι τα σχέδια ιδιωτικοποίησης που εξυφαίνονται είναι βλαπτικά τόσο για την περιοχή μας όσο για τους εργαζόμενους και για τα νοικοκυριά δεδομένου ότι θα συνδυαστούν με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος».
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Φουσέκης, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, είπε να επικαιροποιηθεί και να ενεργοποιηθεί το ψήφισμα που έχουμε πάρει σε προηγούμενη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι το οποίο τελικά έγινε.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τσιριγώτης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, είπε: |Γι΄ αυτό το θέμα έχουμε συζητήσει και παλαιότερα, να επικαιροποιήσουμε πάλι την ίδια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. ΄Όμως να επισημάνω τρία θέματα. ΄Ετσι όπως προωθείται υπάρχει ζήτημα ειδικό για το Δήμο Μεγαλόπολης. Δεν είναι έτσι απλά πουλάμε τις Μονάδες που είναι το πολιτικό ζήτημα του ξεπουλήματος, είναι ότι έχει σχέση με το Δήμο. Με πώληση των μονάδων: 1) τέλος το ΕΑΠ, 2) τέλος οι προσλήψεις με την εντοπιότητα, 3) πρόβλημα με την Τηλεθέρμανση που θα πάει σε ιδιώτες που θα μας δίνουν και την παροχή της θερμικής ενέργειας. Γιατί από ότι ακούγεται η Μονάδες ΙΙΙ και ΙV πάνε για πώληση και μένουν τα ορυχεία και 4) είναι η ανεργία που θα έρθει στην περιοχή που θα μειώσει ο ιδιώτης κατά πολύ τις θέσεις εργασίας.
΄Ετσι καλά μπαίνει το θέμα, καλά το συζητάμε να επικαιροποιήσουμε την προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου|.
Ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Γ. Μπούρας είπε: Θέλω να προσθέσω, επειδή φαίνεται ότι μιλάμε σε «ώτα μη ακουόντων», έτσι όπως μεθοδεύεται το θέμα θα αναγκασθούμε να προβούμε σε ενέργειες που δεν θα θέλουμε. Εμμένουμε στην απόφασή μας και είμαστε σε συνεργασία με τα συνδικαλιστικά όργανα να προβούμε στο τμήμα εκείνο εκεί της απόφασης των κινητοποιήσεων».

ΤΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης είχε συνεδριάσει και είχε καταλήξει ομόφωνα σε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας για την ιδιωτικοποίηση των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε. Μεγαλόπολης. Αυτό το ψήφισμα ουσιαστικά επανεγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου.
Το ψήφισμα προέβλεπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο…
1. Καταγγέλλει τις μεθοδευμένες ενέργειες της Κυβέρνησης για την πώληση Λιγνιτικών   Μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε., που σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού (ΠΕ.Κ.Α.) στα Μ.Μ.Ε., όπου αναφέρεται και η πώληση Μονάδος στη περιοχή του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης.
2. Εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε πιθανό σενάριο πώλησης των Μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε. Μεγαλόπολης, καθ’ όσον αυτό σημαίνει ανατροπή της έως σήμερα υφισταμένης κατάστασης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που συνεπάγεται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού και στις σχέσεις συνύπαρξης της ΔΕΗ Α. Ε. με την τοπική κοινωνία.
Οι Μονάδες ΙΙΙ και ΙV της ΔΕΗ A.E. Μεγαλόπολης είναι ιδιαίτερα προνομιούχες, καθόσον μπαίνουν σε λειτουργία κατά προτεραιότητα και στηρίζουν την Τάση στο Σύστημα Ηλεκτροδότησης Νότιας Ελλάδος.
3. Απορρίπτει το πρόσχημα της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας καθόσον επιχειρείται μια βίαιη υφαρπαγή της περιουσίας της ΔΕΗ Α.Ε. και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου, δεδομένου ότι η υπό σχεδιασμό νέα Εταιρεία (Μικρή ΔΕΗ) θα πωληθεί ερήμην της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε. και των εργαζομένων της.
4. Διαμηνύει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει δραματικά τη κατάσταση στην περιοχή της Μεγαλόπολης, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και όχι μόνο, καθώς δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και αγωνίας πρώτιστα στους εργαζόμενους και τα στελέχη της Επιχείρησης και κατ' επέκταση στο σύνολο της κοινωνίας μας. Η Ενέργεια είναι Κοινωνικό αγαθό και δεν χαρίζεται σε κανένα.
Η επιχειρούμενη διάλυση της ΔΕΗ Α.Ε. συνιστά ολέθριο λάθος, καθώς αχρηστεύει έναν Πυλώνα Ανάπτυξης πάνω στον οποίο θα μπορούσε η Χώρα να σταθεί για την ανάκαμψή της, μετά από την καταστροφική οικονομική κρίση που βιώνει.
5. Καλεί όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, όλους τους Φορείς και τους Συλλόγους, σε εγρήγορση, συμπόρευση και αγώνα για την αποτροπή των σχεδίων της Κυβέρνησης και του ΔΝΤ ενάντια στη πώληση των Μονάδων της ΔΕΗ Α. Ε., καθόσον αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την οριστική διάλυσή της.
6. Δηλώνει ότι θα είμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Α. Ε. και δεσμευόμαστε ότι θα σταθούμε δυναμικά στο πλευρό τους σε κάθε αγώνα για την αποτροπή τέτοιων σχεδίων.

Αναρτήθηκε από ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου