Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Πλήρης ασυδοσία από τους εργολάβους στη ΔΕΗ, στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης


ΥΠΟΜΝΗΜΑ

                                                            ΜΕΓ/ΛΗ: 12 - 9 - 2012
                                                            Αρ. Πρωτ.: 1337    
                                                                                         
ΠΡΟΣ:  
Υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:
κ. Λιβεριάτο Ε.
Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης:
κ. Βρούτση Ι.
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη: κ. Δένδια Ν.

Θέμα:  Καθεστώς παρανομίας και πλήρους 
ασυδοσίας από τις ιδιωτικές εταιρείες των
εργολάβων στα Ορυχεία  και στις Μονάδες
της Δ.Ε.Η στη Μεγαλόπολη.

Κύριοι  Υπουργοί,
Χάος και εργασιακός μεσαίωνας εξακολουθεί να επικρατεί στις εργολαβίες της ΔΕΗ από την μη τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η απόφαση (96/2010) του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Δ.Ε.Η. Α.Ε. προς τους Διευθυντές των Μονάδων και Ορυχείων για τη διασφάλιση και τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας δεν εφαρμόζεται, με απόλυτη ευθύνη και ανοχή των Επιβλεπόντων των έργων και της Τοπικής Ιεραρχίας.
Παρ’ ότι επανειλημμένα έχει καταγγελθεί στις Τοπικές Διευθύνσεις από τα συνδικάτα του χώρου, η  παραβίαση των όρων των συμβάσεων των εταιρειών στις οποίες έχει εκχωρηθεί μέρος των δραστηριοτήτων της Δ.Ε.Η. στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης (Μονάδες και Ορυχεία) συνεχίζεται. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι: Να μην εφαρμόζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας, να παραμένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι για αρκετούς μήνες, να μη χορηγούνται εξοφλητικές αποδείξεις μισθοδοσίας κάθε μήνα στους εργαζόμενους για να υπάρχει στοιχειώδης έλεγχος. Επιδόματα αδείας, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα δεν πληρώνονται και σ’ όσους πληρώνονται αυτό γίνεται συνήθως μόνο μετά από πιέσεις των εργαζομένων ή παρεμβάσεις Συνδικάτων. Δουλεύουν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι κυρίως αλλοδαποί αλλά και Έλληνες. Εργαζόμενοι στις πιο δύσκολες και ανθυγιεινές εργασίες είναι ασφαλισμένοι με μικτή ασφάλιση ΙΚΑ αντί για βαρέα και ανθυγιεινά ή με λιγότερες από τις πραγματικές ημέρες απασχόλησης. Η εντατικοποίηση της εργασίας ξεπερνάει κάθε όριο, με 10ωρα και 12ωρα αφού οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να απασχολούνται πέραν του κανονικού τους ωραρίου καθημερινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το ημερήσιο ωράριο εργασίας στα Ορυχεία που δηλώνεται από τις εταιρείες στο Σ.ΕΠ.Ε είναι 09:00 έως 17:00 εργάζονται όμως από 07:00 - 18:00Δεν τηρείται το 5θήμερο αφού απασχολούνται Σάββατα και Κυριακές, χωρίς να τους καταβάλλονται οι αντίστοιχες αποδοχές καθώς και οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα, ακόμη και εργατικά ατυχήματα ούτε καν δηλώνονται. Δεν ισχύουν οι κανόνες του Κ.Ο.Κ, αρκετά φορτηγά και μηχανήματα δεν έχουν πινακίδες, άδειες κυκλοφορίας και ασφαλιστήρια συμβόλαια, χωρίς φώτα, με υπέρβαρα φορτία, προκαλώντας ρύπανση, με οδηγούς ή χειριστές που σε αρκετές περιπτώσεις δεν κατέχουν το ανάλογο επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης ή και τα απαιτούμενα από τον νόμο προσόντα και νομιμοποιητικά έγγραφα.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Διοίκησης και της Ιεραρχίας της ΔΕΗ γιατί δεν έχουν λάβει ουσιαστικά μέτρα για να διορθωθεί η κατάσταση αυτή παρά και τις συνεχείς επισημάνσεις και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων και των συνδικάτων.
Το Σ.ΕΠ.Ε Αρκαδίας αποσπασματικά πραγματοποιεί ελέγχους - και αυτό μετά από τις έντονες και συχνές πιέσεις των συνδικάτων - χωρίς μέχρι τώρα να έχει συμβάλλει στην εφαρμογή στοιχειωδώς της εργατικής νομοθεσίας, των μέτρων ασφαλείας και τήρησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας πραγματοποίησε τακτικό έλεγχο το 2011 - ο προηγούμενος ήταν το 2006 - στους χώρους των ορυχείων του Λ.Κ.Μ προκειμένου να ελέγξει το έργο και τις συνθήκες εργασίας των απασχολουμένων και περιορίζεται η παρουσία της μόνο μετά από σοβαρά εργατικά ατυχήματα.
Κύριοι  Υπουργοί,
Το Δ.Σ του Σ.Ο.Σ ΔΕΗ Μεγ/λης σας καλεί να προχωρήσετε στα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης και επάνδρωσης με προσωπικό και μέσα των αρμόδιων υπηρεσιών της πολιτείας (Σ.ΕΠ.Ε. - Ι.Κ.Α. - Ε.Μ.Ν.Ε., κ.λ.π) εντείνοντας τη δράση τους με ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους για να εφαρμόζεται η νομιμότητα, η εργατική νομοθεσία και οι όροι προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Να παρέμβετε άμεσα προς την Διοίκηση της Δ.Ε.Η. Α.Ε. προκειμένου να επιτευχθεί  η τήρηση των όρων των συμβάσεων μεταξύ της Δ.Ε.Η και των αντίστοιχων εργολάβων στα Ορυχεία και τις Μονάδες της Δ.Ε.Η. Α.Ε. στη Μεγαλόπολη. 

         Για  το  Δ.Σ  του  Σ.Ο.Σ  Δ.Ε.Η   ΜΕΓ/ΛΗΣ


  Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
   
  ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ  Ι.                       ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΣ  Κ.

  
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Δ.Ε.Η Α.Ε: 
κ. Ζερβό Α.
Ειδικό Γραμματέα Σ.ΕΠ.Ε.:  κ.  Σούκο  Γ.
Γ.Δ/ΟΡ.:  κ.  Νικολακάκο  Π.
Γ.Δ/Π.:  κ.  Κοπανάκη  Ι.
Διευθυντή Δ.Ε.Θ:  κ.  Παναγιάρη  Ε.
Διευθυντή Λ.Κ.Μ:  κ.  Κουστέρη  Π.
Διευθύντρια ΔΥΑΕ:  κ. Τολάκη  Μ.
Διευθυντή Α.Η.Σ - Μ:  κ. Κάππο  Β.
Διευθυντή Α.Η.Σ  Μ - Β:  κ. Λαμπρόπουλο  Λ. 
ΓΕΝ.Ο.Π / Δ.Ε.Η - Κ.Η.Ε  - Ε.Κ.Αρκαδίας
Πολιτικά Κόμματα
Μ.Μ.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου