Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΕΗ

Τα  Προβλήματα  του  Ασφαλιστικού  μας  για  το  2011
Ενημερώνει:   Ο Παντελής Αποστολίδης Εκπρόσωπος Εργαζομένων 
στο ΤΑΥΤΕΚΩ  
    
Συνάδελφοι, συναδέλφισες   

Είναι γνωστή η περικοπή του Παγίου Πόρου που ξεκίνησε από το 2010 και συνεχίζεται αυξανόμενη και το 2011 με αφορμή το μνημόνιο.
Γνωστή - επίσης - είναι ΚΑΙ η προσπάθεια της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προκειμένου να ΜΗΝ υπάρξει η περικοπή.
Να θυμηθούμε ότι για Φέτος ζητήθηκαν 780 εκατ. € και εγγράφηκαν στον Κρατικό προϋπολογισμό μόλις 603 εκατ. €.
Στη βάση - κατά συνέπεια - των 603 εκατ. καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2011 (που ο υπογράφων ΔΕΝ ψήφισε για τους προφανείς λόγους).
Με βάση τον προϋπολογισμό για το 2011 θα αντιμετωπίσουμε τα παρακάτω προβλήματα: 
1.      Κατά τον μήνα ΙΟΥΝΙΟ του 2011 θα εξαντληθούν τα ποσά για τα υγειονομικά. Αυτό θα σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι ΔΕΝ θα πληρώνονται για τις αποδείξεις τους από τα ταμείο των ΠΕΚΑ.
2.      Κατά τον μήνα ΑΥΓΟΥΣΤΟ πιθανά να εξαντληθούν τα ποσά για την καταβολή της ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ σύνταξης !!!
3.      Στον ίδιο μήνα (πιθανά λίγο αργότερα) θα εξαντληθούν τα ποσά για την καταβολή της ΚΥΡΙΑΣ σύνταξης !!! (Για την Κύρια σύνταξη υπάρχει ΑΤΥΠΗ δέσμευση ότι θα βρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια για την συνέχιση καταβολής της).
4.      ΔΕΝ θα υπάρξει ΚΑΜΜΙΑ καταβολή ΕΦΑΠΑΞ για εκείνους που θα βγουν στη σύνταξη το 2011 όπως επίσης θα υπάρξει ΟΥΡΑ και για εκείνους που ΗΔΗ εξήλθαν από την υπηρεσία το 2010.
5.      Γενικά στον προϋπολογισμό για το 2011 υπάρχουν ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ περικοπές στο σύνολο των επιμέρους ΚΩΔΙΚΩΝ σε ΟΛΑ τα επίπεδα (βοηθήματα, δάνεια, λουτροθεραπείες, υγειονομικά, φαρμακευτικά κ.λ.π).
Η συνολική εικόνα για το 2011 ΕΝΑΙ ΖΟΦΕΡΗ και θα ταλαιπωρήσει στα μέγιστα τους ασφαλισμένους μας.
Συνάδελφοι, συναδέλφισες, συνταξιούχοι

Συνεχίζοντας την ενημέρωση, σας μεταφέρω με σύντομο και περιεκτικό τρόπο ειδήσεις που αφορούν το ασφαλιστικό μας και την σχέση μας μ΄ αυτό.
Σε περίπου έναν (1) μήνα από τώρα θα υπάρξουν 78 προσλήψεις ιατρών 4ωρης απασχόλησης διάρκειας ενός (1) χρόνου.
Ήδη υπάρχει κατανομή στα ΠΕΚΑ, ΓΑΠ κ.λ.π από επιτροπή που συστήθηκε γι΄ αυτόν τον σκοπό.
Θέλω να θυμίσω ότι την περασμένη χρονιά ΕΙΧΑΜΕ 135 ιατρούς ενώ τώρα μόλις 78. Αυτό σημαίνει ότι θα διαχειριστούμε μεγάλη ΦΤΩΧΕΙΑ που μας υποχρέωσε η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ απόφαση περικοπής ιατρών για λόγους οικονομίας όπως λαθεμένα αυτή πιστεύει.
ΔΕΝ θα υπάρξει ένταξη του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥ (Εθνικό Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας). Θα συνεχίσουμε όπως σήμερα με ΠΑΝΤΟΤΕ την πίεση να υπάρξουν συνέργειες με τους υπόλοιπους τομείς του ΤΑΥΤΕΚΩ (να υποχρεωθούμε δηλαδή να δεχόμαστε εργαζομένους ΚΑΙ των άλλων τομέων στα ιατρεία μας).
Συστήθηκε επιτροπή για πρόταση και υλοποίηση Οργανογράμματος στο ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ. Θυμίζω ότι το υπάρχων έχει λήξει στις 31-12-2009 !!!
Η λειτουργία των κατασκηνώσεων (ΥΔΡΥΛΙ – ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ) βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού». Θυμίζω ότι υπάρχουν εκκρεμή θέματα αδειοδότησης του ΥΔΡΥΛΙΟΥ όπως και θέματα αποκατάστασης στη ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ.
Ο υπογράφων έχει την εκτίμηση ότι ΔΕΝ υπάρχει ΙΣΧΥΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ εκ μέρους της ΔΕΗ Α.Ε για λειτουργία των κατασκηνώσεων.
Σε κάθε περίπτωση γίνονται οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα δηλαδή στη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ.
Στη «κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται και η συνέχιση λειτουργίας τουλάχιστον δύο (2) Βρεφονηπιακών Σταθμών στην Αττική με το πρόσχημα ότι ΔΕΝ έχουν άδειες λειτουργίας ΚΑΙ αυτή η περίπτωση εντάσσεται στην απροθυμία της ΔΕΗ…
Για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει διάλογος μεταξύ ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ που θα καταλήξει σύντομα σε ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ.
Τρείς (3) συνεχόμενες ληστείες (Βόλο, Πειραιά, Πατήσια) οδήγησαν το Δ.Σ στην απόφαση να σταματήσει η πληρωμή στους γκισέδες των δαπανών περίθαλψης για τους επόμενους 2 - μήνες.
Μέχρι τότε - ελπίζουμε - να υπάρξει ΝΕΟΣ τρόπος πληρωμής δηλαδή με κατάθεση των χρημάτων στους λογαριασμούς των ασφαλισμένων. Για δαπάνες 250 € θα υπάρχει πληρωμή με επιταγή.
Ξαναλειτουργεί η ΔΥΕ Αθήνας, ενώ ΔΕΝ λειτουργεί η ΔΥΕ Θεσσαλονίκης διότι ο εκεί ιατρικός σύλλογος ΔΕΝ δίνει εκπροσώπους. Τα έκτακτα και σοβαρά περιστατικά από την Θεσσαλονίκη θα μεταβιβάζονται στην Αθήνα μέχρι που να συσταθεί και η ΔΥΕ Θεσσαλονίκης.
Μέχρι τα μέσα καλοκαιριού θα υπάρξει Αναλογιστική μελέτη για το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ μας. Τα οικονομικά στοιχεία ζητήθηκαν από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΟΓΙΤΙΚΗ ΑΡΧΗ παρότι ΕΜΕΙΣ έχουμε μελέτη από παλαιότερα. Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ενδέχεται να υπάρξουν ΜΕΙΩΣΕΙΣ στην σημερινή Επικουρική σύνταξη !!!  Ο κ. Κουτρουμάνης δεσμεύτηκε ότι μειώσεις θα υπάρξουν για εκείνους που θα βγουν στην σύνταξη τουλάχιστον μετά την 1-1-2012.
Σε κάθε περίπτωση κανείς ΔΕΝ είναι βέβαιος για τις τελικές αποφάσεις…
Θα πρέπει επίσης να γίνει γνωστό ότι οι ΔΕΗτες ΔΕΝ λαμβάνουν παχηλό επικουρικό έναντι κάποιων άλλων ταμείων… (λαμβάνουν 25% του 80% της κύριας σύνταξης».
Οι ρυθμίσεις που εξήγγειλε το αρμόδιο Υπουργείο (για τους πατεράδες με ανήλικο τέκνο) ισχύουν ΜΟΝΟΝ για το ΔΗΜΟΣΙΟ.
ΔΕΝ ισχύουν για τα «ειδικά ταμεία» όπως το δικό μας.
Ισχύει η περίπτωση ΧΗΡΟΥ ΠΑΤΕΡΑ με ανήλικο τέκνο με τις ίδιες προϋποθέσεις για τις γυναίκες (Νόμος Λοβέρδου)
Οι ασφαλισμένες (μητέρες ανήλικου τέκνου) και οι ΧΗΡΟΙ πατέρες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 18 χρόνια και 4 μήνες στην ηλικία των 55 χρόνων (πλήρη) ή μειωμένη στην ηλικία των 50 ετών.
Εξαγορά σύμφωνα με τον Νόμο Λοβέρδου μπορούν να κάνουν ΟΣΟΙ και ΟΣΕΣ ΔΕΝ θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2010 και επηρεάζονται από τις νέες ρυθμίσεις του Νόμου Λοβέρδου ως προς τη θεμελίωση και ως προς τον υπολογισμό της σύνταξης.
Ξαναλειτουργούν οι δυνατότητες Δανείων και Βοηθημάτων από το ασφαλιστικό με τα ίδια περισσότερα κονδύλια. Η σειρά Δανείων που κατατέθηκαν από το 2010 θα τηρηθεί κανονικά. Υπάρχει πιθανότητα το κονδύλι να εξαντληθεί νωρίς μέσα στο 2011.
Συνάδελφοι, συναδέλφισες
Είναι προφανές ότι το 2011 θα είναι μία πραγματικά δύσκολη χρονιά όπου θα δοκιμαστούν οι αντοχές των ασφαλισμένων, οι δυνατότητες του συστήματος αλλά και οι υποχρεώσεις του Κράτους έναντι του ασφαλιστικού μας.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και οι Εκπρόσωποι στο Ταμείο πράττουμε καθημερινά στην κατεύθυνση ανακούφισης των προβλημάτων που περιγράψαμε στην παρούσα ενημέρωση.

Παντελής Αποστολίδης 
Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο ΤΑΥΤΕΚΩ  
                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου