Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Στον αέρα το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης;

Του Χάρη Φλουδόπουλου


Ενώπιον αδιεξόδου ενδεχομένως να βρεθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του μεγάλου πάρκου 50MW της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί η πρώτη ένσταση εναντίον της απόφασης της ΔΕΗ να κάνει δεκτή την προσφορά που κατατέθηκε από μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο και η οποία αρχικά είχε απορριφθεί με το αιτιολογικό ότι δεν πληρούσε τους όρους της προκήρυξης. Δεν αποκλείεται μάλιστα, οι ενστάσεις να είναι περισσότερες, με δεδομένο ότι η απόφαση της ΔΕΗ αμφισβητείται από όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχε το Capital.gr με πηγές της εν λόγω κοινοπραξίας, διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι οι λόγοι του αποκλεισμού ήταν ουσιαστικοί και υπογραμμίζουν ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για τυπικές παραλείψεις και για αυτό το λόγο η ένσταση έγινε δεκτή από την πλευρά της ΔΕΗ. Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στα επίσημα πρακτικά της ΔΕΗ.  
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός των άλλων κοινοπραξιών ότι η προσφορά τους δεν πληρούσε δύο απαιτήσεις της προκήρυξης, δηλαδή δεν είχαν προσκομιστεί τραπεζικές εγγυήσεις για τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί και επιπλέον η εταιρεία δεν είχε παρουσιάσει εμπειρία κατασκευής πάρκου άνω των 5MW.
Μετά από ένσταση ωστόσο της κοινοπραξίας που αποκλείστηκε, η απόφαση της ΔΕΗ άλλαξε και κρίθηκε ότι η προσφορά θα συμμετάσχει κανονικά στη διαδικασία. Αν και επισήμως, δεν έχει κοινοποιηθεί στις υπόλοιπες κοινοπραξίες το σκεπτικό της απόφασης, προφορικά, η εξήγηση που δόθηκε από την πλευρά της ΔΕΗ είναι ότι οι αρχικοί λόγοι αποκλεισμού δεν ήταν ουσιαστικοί αλλά τυπικοί. 
Εξήγηση που όμως δεν κρίνεται ικανοποιητική από άλλους συμμετέχοντες. Πηγή προσκείμενη σε ανταγωνίστρια κοινοπραξία, με την οποία επικοινώνησε το Capital.gr τονίζει ότι θα προασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της και θα καταθέσει ένσταση και «εάν χρειαστεί θα φτάσουμε ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
Να σημειωθεί ότι το έργο αντιμετώπισε εξαρχής προβλήματα: παρότι το πάρκο της Μεγαλόπολης προβλέπεται να είναι από τα μεγαλύτερα που αναπτύσσονται στην Ευρώπη και ο διαγωνισμός είναι διεθνής, κατατέθηκαν μόνο τέσσερις προσφορές από εγχώριες κοινοπραξίες, γεγονός που αποδίδεται στη δαιδαλώδη και πολύπλοκη προκήρυξη, η οποία σημειωτέον δημοσιεύτηκε μόνο στα ελληνικά. 
Αλλά και πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού, το έργο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2007, καθυστέρησε επί τέσσερα χρόνια εξαιτίας προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας που κατατέθηκε από κυνηγετικό σύλλογο. 
Στο διαγωνισμό προσφορές κατέθεσαν οι κοινοπραξίες Άκτωρ/Βιοσαρ, J&P Άβαξ / Martifer, ΤΕΡΝΑ και Intrakat / MCC. Ο διαγωνισμός αφορά την κατασκευή και παράδοση του πάρκου ισχύος 50MW turn key, την πενταετή συντήρηση αλλά και την κατασκευή υποσταθμού, την προμήθεια μετασχηματιστών, την προμήθεια των πάνελς, τους μετατροπείς κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου