Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Αντιστεκόμαστε στη διάλυση και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ


                                                   Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ Σαράντου
                                                                   Μέλος  Δ.Σ  του  Σ.Ο.Σ

H κυβέρνηση στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Οδηγία 72/2009 προωθεί τον κατακερματισμό της ΔΕΗ και την πώληση σε ιδιώτες του 49% του Συστήματος Μεταφοράς οδηγώντας σε πλήρη διάλυση το ηλεκτρενεργειακό τοπίο στη χώρα μας.
Με το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κ. Μπιρμπίλη στο Υπουργικό Συμβούλιο προκύπτει η δυνατότητα εισόδου ιδιωτικών κεφαλαίων στα Δίκτυα της ΔΕΗ σε ποσοστό ως 49% στη νέα θυγατρική της Επιχείρησης που θα αναλάβει τη διαχείριση του Συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Το γεγονός αυτό αποτελεί επίσημη παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης ότι επίκειται μετοχοποίηση της Επιχείρησης.
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης με τις εντολές Ε.Ε. - Τρόικας είναι απαίτηση του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού κεφαλαίου που πιέζουν για τη διάλυση της ΔΕΗ κάτι που θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για τον λαό μας και τους εργαζόμενους.
Η υποβάθμιση και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στα πλαίσια της λεγόμενης απελευθέρωσης της ενέργειας μοναδικό σκοπό έχει την  εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων.
Το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος κι όχι το ρεύμα ως προϊόν είναι αυτό που το συνδικαλιστικό κίνημα στη ΔΕΗ πρέπει να υπερασπίσει πάση θυσία, αγωνιζόμενο απέναντι σε όποια αντιλαϊκή πολιτική, απ’ όπου και αν προέρχεται, απέναντι σε ντόπια και ξένα συμφέροντα, απέναντι στα μνημόνια καταστροφής, αφαίμαξης και ληστρικών επιβολών  έναντι του λαού και εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ  ούτε πρέπει, αλλά ούτε και θα συναινέσουν στη διάσπαση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αλλά αντιθέτως θα αναπτύξουν μέτωπο για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης ώστε να προασπίσουν τα συμφέροντα και την περιουσία του Ελληνικού λαού.
Απέναντι στη διάλυση της μεγαλύτερης Δημόσιας Επιχείρησης θα βρουν μαχόμενους τους εργαζόμενους και το συνδ. κίνημα  με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας στο πλάι τους. 
Η χώρα έχει όσο ποτέ ανάγκη από μια σύγχρονη, 100% Δημόσια, Ενιαία, αναβαθμισμένη, ανασυγκροτημένη και Καθετοποιημένη ΔΕΗ, που θα λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
Το συνδ. κίνημα και η ΓΕΝΟΠ πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινήσεις έτσι ώστε η κυβέρνηση να εγκαταλείψει σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να παραχωρηθεί σε ιδιώτες η περιουσία της Επιχείρησης του ελληνικού λαού.
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου