Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Αντιστεκόμαστε στην Ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα Μονάδων της ΔΕΗ


           Του Σαράντου ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ
       Μέλος Δ.Σ του Σ.Ο.Σ. ΔΕΗ Μεγ/λης

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η πώληση λιγνιτικών της Μονάδων στα πλαίσια της πρόσβασης τρίτων (ιδιωτών) στην ηλεκτρική ενέργεια,  βρίσκεται στην τελική φάση προώθησης με βάση τις αποφάσεις που έχει συμφωνήσει στο Μνημόνιο 2 η Κυβέρνηση σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.
Στο Μνημόνιο 2 προβλέπεται η οριστικοποίηση και η έναρξη εφαρμογής των μέτρων να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2012 ώστε να χρησιμοποιούν οι ιδιώτες την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην ελληνική αγορά τον Νοέμβριο του 2013.
Η πώληση υδροηλεκτρικών είναι χωριστή από την πώληση λιγνιτικών Μονάδων, ωστόσο, αφήνονται περιθώρια για ταυτόχρονη αγορά από επενδυτές υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας, λοιπών παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τη λιγνιτική παραγωγική ικανότητα χωρίς να καθυστερήσει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η Απόφαση της Επιτροπής και δεν θα εμποδίζεται η πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής.
Πριν λίγες μέρες με ενημέρωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, έγινε γνωστό ότι την Τρίτη 3 Μάρτη έφτασε στη ΔΕΗ επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (Διεύθυνση Ενέργειας) που ζητά από τη Διοίκηση της μέχρι τις 24 Απρίλη (σε χρονικό διάστημα 20 ημερών)  να ενημερώσει τι προτίθεται να πράξει επί της απόφασης της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών της Μονάδων (Μελίτη, Αμύνταιο 1, Αμύνταιο 2, Μεγαλόπολη 3), στο πλαίσιο της πρόσβασης ιδιωτών, στο λιγνίτη.
Το συνδ. κίνημα στη ΔΕΗ θεωρεί την απόφαση της Κυβέρνησης ως απαράδεκτη και εκείνο το οποίο απαιτούμε από τη Διοίκηση της ΔΕΗ είναι να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της.
Για εμάς μια απάντηση αρμόζει: «ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ και ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ».
Από τις παραπάνω εξελίξεις γίνεται φανερό ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση λήψης των οριστικών αποφάσεων και της δρομολόγησης των διαδικασιών για την πώληση των λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ και το ξεπούλημα της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού.
Τώρα είναι η ώρα να εκφράσουμε όλοι την αντίθεσή μας σε κάθε πιθανό σενάριο πώλησης των λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ.
Μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί στη διάλυση της ΔΕΗ, συνιστά ολέθριο λάθος καθώς αχρηστεύει έναν Πυλώνα Ανάπτυξης πάνω στον οποίο θα μπορούσε η χώρα να σταθεί για την ανάκαμψή της μετά από την καταστροφική οικονομική κρίση που βιώνει.
Τώρα είναι η ώρα όλοι μας, Κοινωνικοί Φορείς Συνδικάτα, κ.λ.π να βρεθούμε σε εγρήγορση, συμπόρευση και αγώνα για την αποτροπή των σχεδίων της Κυβέρνησης και της Τρόικας ενάντια στη πώληση των Μονάδων της ΔΕΗ, καθόσον αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την οριστική διάλυσή της.
Η ηλεκτρική ενέργεια είναι Κοινωνικό αγαθό και δεν χαρίζεται σε κανένα
Η διαμελισμένη ΔΕΗ, με θυγατρικές και ιδιωτικοποιημένη, δεν θα έχει τίποτε να προσφέρει στους πολίτες της χώρας, δεν θα έχει τίποτε να προσφέρει στην κοινωνία.
Τώρα είναι η ώρα για ένα πανενεργειακό κίνημα ανατροπής της κοινωνικής οπισθοδρόμησης και του εργασιακού μεσαίωνα.
Για την ανατροπή της αντιλαϊκής μνημονιακής πολιτικής, για μια άλλη πολιτική που θα αποδεσμεύει τη χώρα από την τρόικα και τα μνημόνια, σε σύγκρουση με τις πολιτικές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων με στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,
Η χώρα έχει ανάγκη από μια σύγχρονη, 100% Δημόσια, Ενιαία,  ανασυγκροτημένη ΔΕΗ, που θα λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου