Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Ανοικτή Επιστολή Σ.Ο.Σ. στους Βουλευτές Αρκαδίας


Θέμα:   Σχέδιο Νόμου για την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Κύριοι,

Με μεγάλη ανησυχία, παίρνουμε την πρωτοβουλία μέσω της επιστολής μας αυτής, για να σας διατυπώσουμε την πλήρη και κάθετη αντίθεσή μας στα επιχειρούμενα σχέδια της κυβέρνησης με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την πώληση και παράδοση σε ιδιώτες του ΑΔΜΗΕ και στην συνέχεια την πώληση και της ΔΕΗ σύμφωνα με την Πράξη 15 της 24-7-2013 του Υπουργικού Συμβουλίου
Ο ΑΔΜΗΕ είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα εργαλεία για άσκηση εθνικής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας και η πώληση του μόνο το δημόσιο συμφέρον δεν εξυπηρετεί.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας, είναι θεμέλιο για την Εθνική Άμυνα και την Ασφάλεια της πατρίδας μας, εξασφαλίζει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό κάθε παραγωγικής δραστηριότητας με ηλεκτρικό ρεύμα και επιδρά στην τελική τιμή κάθε προϊόντος και υπηρεσίας, χτισμένη εδώ και πάνω από 60 χρόνια από τον ελληνικό λαό, για να διασφαλίζει την ηλεκτροδότησή του.
ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ… Η υπεράσπιση των δημοσίων υποδομών και των δημοσίων αγαθών είναι καθήκον σήμερα, για να υπάρξει προοπτική, ανάπτυξη και μέλλον αύριο.
Οι εργαζόμενοι και το σ.κ συνολικά στον Όμιλο της ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ παλεύουμε να μην πωληθεί το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η ΔΕΗ, παλεύουμε για να μην ξεπουληθεί η χώρα κι ο λαός μας.
Σας καλούμε να συστρατευτείτε μαζί μας, με τους κοινωνικούς φορείς, το λαό και τους εργαζόμενους για μια ΔΕΗ Δημόσια στην υπηρεσία του λαού και του τόπου, γιατί έτσι μόνο μπορεί να εξασφαλιστεί «ρεύμα φθηνό κι ανάπτυξη για το λαό».
Το Δ.Σ του Σ.Ο.Σ ΔΕΗ Μεγ/λης με απόφαση του στην συνεδρίαση της 30-12-2013 σας καλεί να μη συμβάλλεται με την ψήφο σας στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην πώληση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ,
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ που θα ψηφίσουν το ξεπούλημα και τη διάλυση της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού δεν μπορεί να εκπροσωπούν το λαό και τα συμφέροντα του.
Η ηλεκτρική ενέργεια είναι εθνικό κοινωνικό αγαθό
Μόνο το Δημόσιο Δίκτυο Μεταφοράς μπορεί να το εξασφαλίσει

                Για  το  Δ.Σ  του  Σ.Ο.Σ  ΔΕΗ  ΜΕΓ/ΛΗΣ

         Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

       ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ  Α.                          ΝΙΚΗΤΑΣ  Γ.


Στο facebook με αφορμή την επιστολή του Σ.Ο.Σ. 
ο κ. Takis Iordanis έγραψε τα πιο κάτω:

Ως παλιός Πρόεδρος των Μεταλλειολόγων Μηχανικών και επί χρόνια μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος θα ήθελα να σας ευχηθώ απ' τα βάθη της καρδιάς μου καλή επιτυχία στην εκστρατεία που ξεκινήσατε!
Με τις μικρές μου δυνάμεις σας συμπαραστέκομαι και σας εύχομαι το καλύτερο στις τραγικές αυτές ημέρες της Οικονομικής Κατοχής που βρίσκεται η χώρα μας.
Θα ήθελα να καταθέσω, ότι η ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία 30-40 χρόνια ήταν άμεση συνάρτηση της ικανότητάς μας να αξιοποιήσουμε το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημά της χώρας, το Λιγνίτη μας, πράγμα που έγινε από την ΔΕΗ. 
Ένα τιτάνιο κατόρθωμα που μπόρεσε να στηρίξει εν αρμονία το ΑΕΠ της χώρας. Τότε που την δεκαετία του 80 κατάφερε να έχει ένα ηλεκτρικό δίκτυο αξιόπιστο που κάλυπτε όλη την επικράτεια, τα μικρά νησιά μας, τα απομεμακρυσμένα χωριά μας ακόμη και τις στάνες και μάλιστα αξιοποιώντας τους εντόπιους ενεργειακούς πόρους (Λιγνίτη και Υδατοπτώσεις). Και στο «ενεργειακό καλάθι» τότε αυτά συνεισέφεραν γύρω στο 90% και μόνο 10 % !! το εισαγόμενο καύσιμο (πετρέλαιο). Το κατόρθωμα αυτό ήταν απότοκος της εθνικής ακολουθούμενης πολιτικής που στηριζόταν στο τρίπτυχο, αποκεντρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη, εκμετάλλευση του συγκριτικού πλεονεκτήματος ενός τόπου, και ορθολογική αξιοποίηση του Ορυκτού μας πλούτου.
Στη λογική αυτή η αξιοποίηση του Λιγνίτη μας έφθασε να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο τόννους όλα αυτά τα χρόνια . Αλλά τότε η χώρα ήταν παραγωγός. Σήμερα θέλουν να γίνει μόνο καταναλωτής μέσα από πρακτικές και μόνο μεταπρατισμού. Αποτέλεσμα σήμερα τα βεβαιωμένα από το ΙΓΜΕ (όπως έχει ανακοινωθεί επανειλημμένα σε σχετικά συνέδρια που ως επιμελητής οργάνωνα στο ΤΕΕ) αποθέματα Λιγνίτης μας της τάξεως των επτά (7) δισεκατομμυρίων τόννων να μένουν ανεκμετάλλευτα δηλ. μένουν ανεκμετάλλευτα επταπλάσια αποθέματα από αυτά τα οποία «φάγαμε» από συστάσεως της ΔΕΗ το '60.
Το χειρότερο όλων είναι ότι με τις πολιτικές της ΕΕ που ενώ το περιβάλλον το καταστρέφουν οι μαζικές καταναλώσεις καύσεως στερεών καυσίμων που παράγουν χώρες όπως η Κίνα (αυτή η χώρα προσθέτει κάθε χρόνο μια «ενεργειακή Ελλάδα» στο δίκτυό της), η Ινδία, η Βραζιλία κ.ά. επιβάλλει επαχθείς όρους (φόρους άνθρακος κ.λπ.) που έχουν το αποτέλεσμα ο Λιγνίτης μας να μένει ανεκμετάλλευτος. Το χειρότερο όλων είναι αυτός να «χωματοποιείται». Δηλ. η αξία του μετατρέπεται σε αυτή του χώματος αφού σε λίγα χρόνια θα λέμε «είχαμε και αυτό τον τεράστιο ενεργειακό πόρο το Λιγνίτη, αλλά τώρα είναι πια ένα άχρηστο υλικό. Χώμα σκέτο».
Κλείνοντας εύχομαι να υπάρχουν ακόμη αντιστάσεις κατά του μεταπρατισμού στη χώρα ώστε να εξακολουθεί ακόμη η ΔΕΗ να υπάρχει και να είναι παραγωγός κατά τα προλεχθέντα. Βέβαια το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι λέει η Τρόϊκα και τι εφαρμόζει ο κ. Στουρνάρας!!
Σας εύχομαι και πάλι καλή επιτυχία στον αγώνα σας και καλό κουράγιο. Τέλος πολλές ευχές για το νέο έτος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου