Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Σχετικά με την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στις 6 Φλεβάρη 2014

Του Σαράντου ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ
Μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην τρέχει τίποτα και να προχωρήσουμε στην ίδια γραμμή πλεύσης, σαν να μην έχει κανένας ευθύνη για τις μέχρι σήμερα θέσεις, την πρακτική, την πορεία απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο μας.
Η συγκρότηση - συμπλήρωση της Ε.Ε. στην συνεδρίαση της 6 - 2 - 2014 μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ φανερώνει στον καθένα γιατί δεν μπορούσε να έχει υπάρξει κάτι τέτοιο από το καλοκαίρι και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά: Τι άλλαξε και δεν αναλαμβάνει η ΔΑΚΕ ως πρώτη δύναμη (μετά την ενοποίηση των 2 ψηφοδελτίων) την θέση του Προέδρου που διεκδικούσε μετά την παραίτηση του Φωτόπουλου ; Τι άλλαξε μετά την παραίτηση του συν. Ρέλια από Β. Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της 18 - 12 - 2013 και τώρα αποδέχτηκε την θέση του Προέδρου ;
Γι’ αυτούς τους λόγους και μια διαφορετική θεώρηση για την προοπτική του σ.κ δεν αποδεχτήκαμε θέση στην Ε.Ε. και ψηφίσαμε λευκό.
Συχνά τίθεται ένα ερώτημα - δίλημμα: Θέλουμε ΓΕΝΟΠ ;
Αυτονόητη η απάντηση για τους εργαζόμενους και τα Σωματεία: Θέλουμε μια ταξική, ισχυρή, μαχητική ΓΕΝΟΠ.
Ένα τέτοιο Συνδικάτο για να έχει Αύριο, πρέπει να είναι διαφορετικό από το Χθες. Πρέπει να ανοίξει μια άλλη προοπτική!
 Για μια νέα πορεία στη λειτουργία και τη δράση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
 Για να υπερβούμε την σημερινή παραλυτική κατάσταση στη λειτουργία και τη δράση της Ομοσπονδίας διέξοδο αποτελεί η διεξαγωγή Εκλογικού Συνεδρίου κάτι το οποίο έχουμε προτείνει από τον Σεπτέμβριο και έχουμε επιμείνει.
1.   Το Συνέδριο πρέπει να διεξαχθεί μέχρι το τέλος του Μάρτη του 2014.  Έχει δημιουργηθεί νέο συνδικαλιστικό τοπίο μετά τις  ενοποιήσεις, αναδιατάξεις δυνάμεων και σχημάτων που επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την αρνητική κατάσταση στη λειτουργία και δράση της Ομοσπονδίας.
2.   Δεν αρκεί από μόνη της η διεξαγωγή ενός Συνεδρίου. Με ετοιμότητα δράσης μπροστά στις εξελίξεις, με εξωστρέφεια και συζήτηση των νέων δεδομένων μπορεί να υπάρξει θετική προοπτική. Προτείνουμε να υπάρξει σε τακτό χρονικό διάστημα ταυτόχρονα την ίδια ημερομηνία εκλογές σ’ όλα τα Σωματεία για να εκλεγούν αντιπρόσωποι, να υπάρξει ανανέωση του συνδικαλιστικού δυναμικού, να γίνει συζήτηση πλατειά με τους εργαζόμενους να ανοίξουν και να συζητηθούν θέσεις για την πολιτικοσυδικαλιστική τακτική του σ.κ., την λειτουργία των συνδικάτων στην σημερινή συγκυρία, την κατάσταση και τις αιτίες των αδυναμιών και των αρνητικών φαινομένων λειτουργίας και δράσης.  
3.    Αναλυτικός έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης της Ομοσπονδίας και του Ο.Κ.Δ.Ε. από το 2004 και εντεύθεν από ειδικούς (Λογιστές, Ορκωτούς, κλπ) με την συμμετοχή εκπροσώπων απ’ όλους τους Συνδυασμούς του Δ.Σ. και από εκπροσώπους Σωματείων.
4.  Καθορισμός οικονομικών υποχρεώσεων των Σωματείων έγκαιρα και των άλλων διαδικασιών για να αποφευχθούν εντάσεις και κωλυσιεργίες όπως έγινε στο προηγούμενο Συνέδριο.

Κεντρικό καθήκον μας στη δράση μας είναι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με το λαό για να αποτραπεί το ξεπούλημα της Επιχείρησης του ελληνικού λαού. Να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Η κινητοποίηση των Σωματείων με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας, την κατάσταση του σ.κ στο χώρο αποτέλεσε ένα ενθαρρυντικό γεγονός, δώσαμε την πρώτη μάχη και απέδειξε ότι μπορεί το σ.κ στη ΔΕΗ με την καθοριστική συμβολή των πρωτοβάθμιων Συλλόγων και των εργαζομένων να δώσει δύναμη και ελπίδα.
Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να οικοδομηθεί ένα μέτωπο από τις δυνάμεις εκείνες που θα αλλάζουν τους συσχετισμούς στην ΓΕΝ.Ο.Π/ Δ.Ε.Η, θα προσανατολίσει σε πορεία αγωνιστικής διεκδίκησης.
Είναι ώρα η Ομοσπονδία να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της με τους εργαζόμενους.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου