Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΟΧΙ στη Διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης - Να σταματήσουμε την λεηλασία των συντάξεων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
7-1-2016



Το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που θα καταθέσει η κυβέρνηση σε λίγες μέρες στη Βουλή προς ψήφιση και αφορά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της προς την Τρόικα, αποτελεί συνέχεια επί το χείριστο  όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων στο πλαίσιο της  νεοφιλελεύθερης πολιτικής. 
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βαδίζοντας στην πεπατημένη των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, νομιμοποιεί και διαιωνίζει τις πολιτικές εκείνες που ευθύνονται για την χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων και την εξαθλίωση των συνταξιούχων, και οι οποίες συμπυκνώνονται ως εξής: ληστεία και λεηλασία των αποθεματικών και της περιουσίας των ταμείων, αύξηση στα χρόνια για σύνταξη, μείωση των συντάξεων και των παροχών υγείας, κατάργηση του κοινωνικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και εξατομίκευση της ευθύνης και του κόστους της και παραπέρα ιδιωτικοποίησή της.
Η κυβερνητική πρόταση αποτελεί ένα μεγάλο σφαγείο για τις συντάξεις. Σε πρώτη φάση θα σφαγιαστούν όσοι θα πάρουν σύνταξη από τις αρχές του 2016 και σε δεύτερη φάση, το σφαγείο θα επεκταθεί και σε όσους παίρνουν ήδη σύνταξη. Τα  σχέδια της κυβέρνησης θα καταστήσουν τις συντάξεις, συντάξεις φτώχειας, πείνας και εξαθλίωσης.
Ότι δεν κατάφεραν Σημίτης-Γιαννίτσης πάει να το αποτελειώσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το 3ο μνημόνιο και την κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησης:
Από 1/1/2016 περίπου 60.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ σταματούν να παίρνουν το επίδομα λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και, σταδιακά, μέχρι 1/1/2020 κόβεται το επίδομα και στους υπόλοιπους, ώστε να καταργηθεί εντελώς
Η εγγυημένη, υποτίθεται, από το κράτος εθνική σύνταξη, ύψους 384 ευρώ, δίνεται με τέτοιες προϋποθέσεις που μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων - κυρίως ΑμεΑ με αναπηρία μικρότερη του 80% και όσοι φύγουν με μειωμένη σύνταξη πριν την ηλικία των 67 ετών - θα παίρνουν πολύ λιγότερα από αυτό το ποσό.
Το αναλογικό τμήμα της σύνταξης με τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού με το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου και τη δραστική μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης οδηγει η τελική σύνταξη να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2016 από 15% έως 30%. Πρόκειται για τη «σφαγή» των «νέων» συνταξιούχων.
Αυτό και μόνο σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στα ΥΒΑΕ σε Μονάδες και Ορυχεία θα υποστούν δραματική μείωση των -ήδη μειωμένων- συντάξεων. 
   Για τις κύριες συντάξεις, οι οποίες ήδη καταβάλλονται, θα επανυπολογιστούν με βάση τα όσα ισχύουν για τους «νέους» συνταξιούχους και ότι όταν προκύπτει μείωση, αυτή θα δίνεται ως προσωπική διαφορά, η οποία όμως θα βαίνει μειούμενη μετά το 2018 που λήγει το μνημόνιο, με συνέπεια τη μείωση των συντάξεων και των νυν συνταξιούχων.
Να σημειώσουμε ότι μειώσεις έχουν γίνει στις καταβαλλόμενες συντάξεις λόγω αύξησης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη σε 6%, λόγω μείωσης της κατώτερης σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1/7/2015, και λόγω αύξησης από 19-8-2015, της ποινής κατά 10% επιπλέον για όσους κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης.
Στις επικουρικές συντάξεις εφαρμόζεται για όλους η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που μετονομάζεται σε κανόνα βιωσιμότητας και προβλέπει συνεχείς μειώσεις τους, ενώ για τις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές αναφέρεται ότι μετά την 31/7/2018 θα ισχύσουν και για αυτές οι μειώσεις. Να σημειώσουμε ότι οι επικουρικές έχουν μειωθεί κατά 6% λόγω θέσπισης αντίστοιχου ποσοστού κράτησης για την υγειονομική περίθαλψη.
Για τις εφάπαξ παροχές καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον οποίο οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 15%.
Αυξάνονται δραστικά οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και, κυρίως, των αγροτών που τριπλασιάζονται σταδιακά από 7% σε 20%.
Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές μόνο για την επικουρική ασφάλιση κατά μια ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζομένους.
Ενοποιούνται αναδρομικά από 1/1/2016 όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία κύριας ασφάλισης και εφάπαξ (πρόνοιας) σε ένα υπέρ-ταμείο με άμεσο κίνδυνο πλήρους οργανωτικής παραλυσίας και ταλαιπωρίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ενώ η διάχυση χρεών και ελλειμμάτων των πιο «προβληματικών» ταμείων θα έχει δραματικές συνέπειες για όλες τις συντάξεις. 
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο για την ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» που στην ουσία αποτελεί την χαριστική βολή για εκατομμύρια ανθρώπων που συγκροτούν τον κοινωνικό ιστό της χώρας. 
Η οργανωμένη αντίσταση απέναντι στην αντιασφαλιστική επίθεση για την διατήρηση και διεύρυνση των κατακτήσεών μας αποτελεί καθήκον του εργαζόμενου λαού.
Για να μην περάσει και να μην εμπεδωθεί στην κοινωνία ο μνημονιακός μονόδρομος που θέλουν να μας επιβάλουν.  
Μόνη διέξοδος, μόνη ελπίδα για το αύριο είναι να ανατρέψουμε τα μνημόνια. Να υπερασπίσουμε τη ζωή και τις οικογένειές μας.
Υπάρχει τρόπος. Όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, όλοι μαζί μπορούμε.
 ΤΩΡΑ τα Συνδικάτα πρέπει με αποφασιστικό, μαχητικό και ενωτικό τρόπο να οργανώσουν τον αγώνα μας.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
Το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, η διάλυση της ΔΕΗ και η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Το  Δ.Σ  του  Σ.Ο.Σ  Δ.Ε.Η  ΜΕΓ/ΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου